İspir kasabasının kalkınmasını güçleştiren coğrafi faktörler
Geographical factors that make difficult the development of Ispir town
  1. Tez No: 304157
  2. Yazar: MUHSİN YAZAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: İspir, Çoruh Nehri, Turizm, Kalkınma, İspir, Çoruh River, Tourism, Development
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışma sahasını oluşturan İspir, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde ve Erzurum ili sınırları içerisinde yer almaktadır. İdari bakımdan Erzurum iline bağlı olan İspir, il merkezinin kuzeybatısında yer almakta ve il merkezine yaklaşık 143 km uzaklıktadır.İspir ilçe genelinde ekonomik yapının tarıma ve hayvancılığa dayalı olduğu görülür. Kasabada ise daha çok hizmet sektörü ve ticaret gelişmiştir. Sanayi faaliyetlerinin gelişmediği sahada mevcut işletmeler daha çok küçük atölyeler ve perakendecilik şeklindedir. Bu çalışma, kalkınmışlık bakımından ülke sıralamasında son sıralarda yer alan İspir ilçesinin geri kalmışlık nedenlerinin coğrafî esaslara bağlı kalınarak analiz ve sentez edilmesi ve ayrıca kasabanın kalkınmasına yönelik bazı çözümler üretmek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
İspir is located within the borders of the province of Erzurum and in the Eastern Black Sea part of the Black Sea region. İspir, which belongs to Erzurum, is located in the northwest of the city center and is about 143 km away from the city center. Economy depends on agriculture and stockbreeding in İspir. The service industry and commerce have developed in the town center. In the field where industrial activities aren?t developed, the existing businesses are in the form of small workshops. This thesis is prepared for analyzing and synthisizing the reasons of bacwardness of İspir, which takes place in the lower levels of the country ranking, regarding to the geographical principles, for distributing to the city's development and bringing some suggestions about the solution of some problems.