Elazığ'da bakır sanatı
The art of copper in Elazığ
  1. Tez No: 304164
  2. Yazar: ÖZNUR KARABACAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN KÖŞKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: El Sanatı, Maden Sanatı, Elazığ, Bakırcılık, Bakır Kap, Handicraft, Metal Art, Elazığ, Copper Works, Copper Dishes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 437
Özet
El sanatları günlük yaşamda halkın ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış, güzel ve estetik değeri olan ürünlerdir. Öyle ki, insanlığın tarihi ile birlikte gelişen ve toplumların karakterlerini yansıtan bir öğe durumundadır. Türk milletinin en eski ve çok geniş alanlara yayılmış el sanatları arasında da maden sanatı yer alır. Türk maden sanatı yüzyıllar boyu Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan topraklarda Türk insanının yaşamına girmiş ve zengin kültür mirasımızın izlerini taşımıştır.Maden sanatı tekniklerinin gelişmesine oldukça katkısı olan bakır da son derece zengin özellikleri ile Anadolu'nun her yerinde önemini korumuştur. Bakır işçiliği, bakır madeninin çeşitli tekniklerle işlenerek bir ürün haline getirilmesi ve süslenmesini kapsayan bir ata el sanatıdır. Bu denli önemli bir el sanatı olan bakır işçiliği sanatsal kaygılar yanında temel geçim kaynağı olarak da insanlara kazanç sağlamış ve çok değerli eserler bırakmıştır. Bakır işçiliği gerek hammaddenin kullanılışı, gerekse teknik işçilik açısından son derece zengindir.Her dönemde her türlü el sanatının yapıla geldiği bir kent olan Elazığ ilinde, bakır işçiliği ürünü olan birbirinden farklı birçok eser bulunmaktadır. Uzun yıllardır yapımına devam edilen bakır eşyaların günümüze gelmiş örnekleri bizlere geçmişin izlerini yansıtır durumdadır. Anadolu'nun birçok kentiyle birlikte Elazığ'da yıllardan beri bir çarşı içinde yapıla gelen bakır işçiliği, son yıllardaki teknolojik gelişmelerden dolayı azalmakta ve bunların yerini teknolojik ürünler almaktadır. Kaybolmaya yüz tutmuş ata el sanatlarının öneminin anlaşılması ve geleceğe aktarılması tek temennimiz olduğundan, bu amaçla yapılan araştırmada Elazığ'da bulunan bakır eşyaların üretim aşamaları, atölyeleri, çalışma sistemleri incelenmiş ve incelenen eserler yapım ve süsleme teknikleri açısından değerlendirilerek sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Handicrafts, made in order to meet the needs of the people in daily life, are beautiful and aesthetic products. Hence, they are items developing during the history of humanity and reflecting the characters of the societies. Turkish metal art is one of the oldest and the most common Turkish handicrafts. For centuries, Turkish metal art has taken place in the lives of the Turkish people in lands extending from Central Asia to Anatolia, and has carried the traces of our rich cultural heritage.Copper which contributed considerably to the development of the metal art techniques has maintained its importance with its extremely rich features throughout Anatolia. Copper artisanship is traditional handicraft in which copper mine is processed by using a variety of techniques and is trimmed. Copper artisanship is a very important, as the main source of income as well as artistic consideration, and has left many valuable works.There are many different works in the copper works of art in each period all kinds of handicrafts made in the province of Elazığ. For many years, continuing the construction of the copper objects reflects the traces of past. In recent years, copper artisanship in Elazığ and many cities of Anatolia is decreasing in the market due to technological developments and technological products are superseding the handmade ones. The only desire is to understand the importance and transferred to future of traditional handicrafts faded into oblivion. The survey on the copper objects in Elazığ for this purpose includes in the production stages and workshops. The objects were evaluated by comparing in terms of construction and trimming techniques and were obtained the important results.