Üreticinin sorumluluğu kavramı ışığında ilaç üreticisinin sorumluluğu
Legal liability of drag manufacturer?s under the light of manufacturer's liability concept
- Tez No: 304195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Üretici, İlaç Üreticisi, Sorumluluk, Manufacturer, Drug Manufacturer, Liability
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezin amacı; hastalıklardan korunma ve tedavi için insanların en önemli yardımcılarından olan ilaçların üreticilerinin sorumluluk türlerini tespit etmektir. Daha önceleri eczacılar tarafından kısıtlı miktarlarda üretilen ilaçlar, seri üretime geçilmesiyle ulaşılması daha kolay ürünler hâline gelmiştir ve geniş kitlelere hitap etmeye başlamıştır. Diğer ürünlerde olduğu gibi ilaçların da hatalı olarak üretilmesi mümkündür. Hatalı üretimin sonucunda kullanıcıların sağlıkları olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bu olumsuz etkilerin bertaraf edilebilmesi için öncelikle devletin ilacın üretiminden başlayarak, piyasaya sürülmesi de dâhil olmak üzere tüm süreçleri takip etmesi gerekmektedir. Hukuk düzenimizde, genel olarak kusur sorumluluğu kabul edilmekle beraber, üreticinin sorumluluğunun kusursuz sorumluluk hâli olarak kabulü doktrinde ağırlıklı olarak uygun görülmektedir. Tüm bu nedenlerle ilaç üreticilerinin sorumluluğunun hangi sorumluluk türüne dâhil edileceğinin saptanabilmesi için bu tez çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to determine the responsibility types of drug manufacturers one of the most important assisters of people in the prevention of diseases and in the treatment. Drugs produced in limited amounts in the past have become easily reached through mass production and started to appeal large masses. As in other products, defective production of drugs is also possible. The health of the users may be adversely affected as a result of defective production. In order to eliminate these adverse effects, governments should watch out all the production processes, especially from the production to the final market. Though defect liability is generally accepted in our legal order, the condition of perfect liability of the manufacturer is heavily considered to be legitimate in doctrine. For all above mentroned reasons, this study has been carried out to determine type of responsibility that the liability of the drug manufacture should be included in.