Osmanlı Devleti'ne yapılan 1864 Kafkas göçü
The 1864 Caucasia migration to the Ottoman State
- Tez No: 304196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Göç, XIX. yy, Kitlesel, Caucasia, Migration, XIX. Century, Mass
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Halihazırdaki çalışmada, hem Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu sıkıntılı duruma menfi bir katkı yapan; hem de birçok Kafkasyalıyı yüzyıllardır yaşadıkları yerlerden koparmış olan 1864 Kafkas Göçü'ne değinilmiştir. Bu yapılırken konunun siyasî yönü biraz daha önde tutulmuştur. Böylece, yaşanan 1864 Göçü'nün, Rusya'nın bölge milletlerine uygulamış olduğu acımasız politikaların sonucunda gerçekleştiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.XIX. yüzyılda Devlet-i Aliyye, gerek devlet işlerini doğru dürüst yönetecek idarecilerden; gerekse gittikçe birey odaklı yönetim anlayışına ulaşan dünyanın, Osmanlı tebaasını tahrik etmesi karşısında lüzumlu uygulamaları hayata geçirmekten mahrum kalmıştır. Bunun dışında bilim ve teknolojide daha da güçlenen Batı'ya yetişme şansını kaybetmiştir. Tam da devletin bu sıkıntılı döneminde Kırım Savaşı patlak vermiştir. Savaş, İngiltere ve Fransa'nın yadımlarıyla kazanılmasına rağmen bundan sonra Kafkasya, yoğun bir Rus baskısına maruz kalacaktır. Bunun sonucu olarak da -önceki zamanlarda daha çok gruplar halinde olmasına karşılık- Kafkasyalılar kitleler halinde Osmanlı Devleti'ne göç edeceklerdir.Kitlesel/büyük hacimli olarak yaşanan bu göçler Osmanlı'yı sıkıntılar içerisinde yakalamıştır. Buna rağmen devlet göçmenlere elinden geldiğince yardımda bulunmuştur. Onlara boş araziler vermiştir. İaşelerini gücü yettiğince karşılamıştır. Bazı vergilerden muaf tutmuştur. Eğer Devlet-i Aliyye muhâcirlere kucak açmamış olsaydı yaşanacak daha büyük trajedileri tahmin etmek zor olmasa gerektir.
Özet (Çeviri)
The Current study, both the troubled situation in the Ottoman Empire, contributing to a negative, and have lived for centuries in many places broken peoples to the 1864 Caucas Migration which has been mentioned. While the political aspect of this subject were a little more a head. Thus, in the 1864 Migration's occurred as a result of Russia's regional nation implemented merciless policies that tried to expose.Ottoman Empire in the XIX. Century, both goverment administrators to manage their business properly, and the world started to become increasingly focused on the individual, in the face of the Ottoman citizen necessary to drive applications has been deprived of spending life. İn addition to, further strengthening science and technology, the West has lost the change to catch up. Full of the stade of this troubled period, the Crimean War broke out. War, although Britain and France to win after that by aids Caucasus, will be subjected to an intense Russian pressure. As a result, the previous time -response- Caucasians are more in groups will migrate en masse to the Ottoman Empire.Mass / volume as the major problems experienced in these migrations has caught the Ottomans. However, he could stade aid to immigrants were found. Gave them free land. Eat force met to the utmost. Some taxes exempted. If you had not signed the Ottoman Empire to live welcoming refugees is not difficult to guess the larger tragedies.