Sâdık Kemâlî Dîvânı (Dürretüluşşak)
Sadik Kemali's Divan (Dürretüluşşak)
  1. Tez No: 304197
  2. Yazar: NİLAY KINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sadık Kemali, divan, klasik Türk şiiri, tahlil, Sadık Kemali, divan, classical Turkish literature, analysis.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Klasik Türk Edebiyatı alanının, gelenek içinde yetiştirdiği şairlerden olan Sadık Kemalî, geleneksel şiir formlarına uygun olarak oluşturduğu Divanı ile Türk şiir tarihindeki yerini almıştır. Şair, klasik Türk şiirin geçmişinden getirdiği şekilsel ve düşünsel kaidelere bağlı kalmış; yetiştiği ortam ve mensup olduğu fikir dünyası çerçevesinde şiirlerini yazmıştır. Eserine yansıttığı kadarıyla tasavvuf ehli, şiire ait hususiyetlere sahip ve yaşadığı topluma ait kültürel birikimi olan bir sanatçıdır. Divanındaki gazellerinin çoğu aruz vezniyle yazılmakla birlikte hece vezni ile yazılan şiirleri de tespit edilmiştir.Çalışmada din, iktibaslar, şekil özellikleri, S?dık Kemal?'nin şiirlerinde ortaya koyduğu dil ve üslup özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sâdık Kemalî who had been one of the poets grown in classical Turkish literature field within the tradition, has taken his place in Turkish poetry history by Divan he arranged in accordance with the traditional poetry forms. The poet had stuck to formal and intelluctual rules that classical Turkish poem had brought from past; he had written his poems in the framework of grown in media and belonged to the world of ideas. As far as reflecting his work, he, who is people of sufism, has traits of poetry, has cultural backround, is an artist. Most of the poems were written by measure of prosodic, but it was detected that poems were written by measure of syllable in the Divan.Within the analysis of Divan, general features of the era, religion, quotations, shape properties, languge and stylistic features that Sadık Kemali produced his poems have been aimed to explain.