Eğitim uygulama okulu eğitim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of program of education application schools according to teachers? opinions
  1. Tez No: 304276
  2. Yazar: HAVVA KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Uygulama Okulu Eğitim Programı, Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Program Değerlendirme, The educational program of education application schools, Teaching children with mental disabilities at primary school, program evaluation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada; 2002 yılından beri Türkiye'de uygulanmakta olan Eğitim Uygulama Okulu Eğitim Programının değerlendirilmesi için; eğitim uygulama okullarında çalışan öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Araştırma da yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinin kullanıldığı niteliksel bir araştırmadır. Araştırma verilerinin analizinde frekans (f) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Bolu ve Düzce illerinde eğitim uygulama okullarında çalışan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubu ise; yine aynı illerde çalışan 15 öğretmenden oluşmuştur.Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular şöyle özetlenebilir:Eğitim Uygulama Okulu Eğitim Programı uygulandığı günden beri MEB tarafından öğretmen görüşlerinin alındığı bir değerlendirme çalışmasına rastlanmamıştır.Öğretmen görüşlerine göre öğretmenler eğitim programını tam olarak uygulayamamakta, uygulama sırasında sorunlar yaşamaktadırlar. Öğretmenler eğitim uygulama okulu eğitim programının işlevsel olmadığı görüşünde birleşmektedirler. Eğitim uygulama okulu eğitim programının işleniş, değerlendirme, öğretim yöntemlerinin uygun olmadığı yönünde görüşler bildirmişler, amaç ifadelerinin öğrenci özelliklerine uygun olmadığı ve davranışsal şekilde ifade edilmeyen amaçların olduğunu belirtmektedirler. Programın hazırlanmasında öğrenci özelliklerinin göz ardı edildiği ve programda yer alan ders sayısının çok olduğu eğitim uygulama okulu eğitim programının yeniden gözden geçirilerek gerekli program geliştirme çalışmasının yapılmasının uygun olacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of teachers working at education application schools are collected in order to evaluate the educational program of Education Application school which is in progress since 2002. The study utilizing constructed interview technique is a qualitative one. frequency has been used to analyze the data. The target population of the study is teachers working at education application schools in Bolu and Düzce. The working group of the study is 15 teachers from these cities.The data gathered at ahe end of the study are;An Evaluation study has never been carried out about the program of education application schools by asking teachers? opinions since the beginning.According to opinions of teachers, they cannot apply the program completely and have some problems during the applicaiton process. Teachers agree that the educational program of education application schools are not functional. Teachers expressed that the operation, evaluation and teaching methods of the program are not suitable. Moreover, they stated that the expressions of objectives are not compitable with the students, and they indicated that there are objectives that are not stated in a behavioristic way. It is found that that the properties of students are ignored in the preparation process and the number of classess in the program is excessive., It can be allaged that it is suitable for the programme of the education application schools be revised or be developed again.