İç denetim sistemlerinin bankaların verimliliği üzerindeki etkisi
The effects of internal audit systems on productivity of banks
  1. Tez No: 304309
  2. Yazar: SULTAN DİLEK KASIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, iç denetim, verimlilik, Bank, internal audit, productivity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bankaların artan rekabet koşulları altında faaliyetlerini sürdürebilmesi, yeni stratejiler izlemesini gerektirmektedir. Verimlilik bu anlamda rekabet gücünü belirleyen önemli içsel faktörlerden biri olmakta ve bankaların statejilerinde önemli bir yer tutmaktadır. Bankalarda bulunan iç denetim birimlerinin bankaların bu stratejisindeki yerinin anlaşılabilmesi, verimlilik üzerindeki etkisinin belirlenmesini gerektirmektedir. Bu amaçla çalışmada, iç denetimin verimlilik kapsamındaki işlevleri ve bu süreçte etkili olan faktörler ile bunların verimlilik üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir.Bu kapsamda çalışmada, bankalarda iç denetim ve verimlilik ilişkisi üç boyutta ele alınmıştır. Öncelikle verimlilik kapsamında girdi ve çıktı olarak esas alınan unsurlar ele alınmış ve bunlar üzerinde iç denetimin etkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. İkinci olarak, tezimizi destekler mahiyette olan ve tezin uygulama bölümünde yararlandığımız iç denetim- verimlilik ilişkisini içeren örnek bir çalışmaya yer verilmiştir. Son olarak, iç denetim ile verimlilik arasındaki ilişkinin anlaşılmasına yardımcı olacağı düşünüldüğünden, Türkiye'de bankacılık sektöründe verimlilik artışı olduğu dönemde iç denetime ilişkin gelişmeler araştırılmıştır.Bu doğrultuda yapılan tespitlerin test edilmesine yönelik ise anket çalışması yapılarak sonuçları frekans ve korelasyon analiziyle değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonucuna göre; iç denetimin bankaların verimliliklerini artırmada önemli bir katkının bulunduğu, mevcut etki ve işlevlerinindeki etkinliğinin artırılması ve nispeten yetersiz olunan etki ve işlevlerindeki eksikliğinin giderilmesi ile bankaların verimliliklerini artırmada bir araç olarak kullanılabileceği söylenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Banks need to follow new strategies in order to continue their activities under the increased competition. Productivity is an important internal factor to define competitiveness and it has also significant place in banks? strategies. It is neccessary to define the role of internal audit divisions of banks in this strategy and to know the internal audits? impact on productivity.In this thesis, it is aimed to find the role of internal audit in the productivity of banks and to search how internal audit impacts on productivity. In this framework, relations between internal audits in the banks and productivity have been dealt with in three dimensions. Firstly the elements which are esential as inputs and outputs, has been dealt with and internal audits? impact on them was searched. Secondly, case study, which includes relations between internal audit and productivity, has been used in order to support the thesis. Finally, the developments in internal audit during the era of increasing productivity of banking sector in Turkey has been analyzed in order to have better understanding of the relations between internal audit and productivity.In order to test our findings, survey has been conducted and its results have been analyzed through frequency and correlation analysis.As a result of the thesis it is found that internal audit has an important role to increase banks? productivity. In order to use internal audit as a tool to increase productivity, efficiency of current functions of internal audit should be improved and deficiancies of internal audit should be corrected.