Örgüt kültürünün yapısal boyutları ve davranış bozukluğu belirtileri: İnsan ilişkileri ikliminin aracılık rolü
The structural dimensions of organizational culture and behavioral disorders: The mediating role of human relations climate
  1. Tez No: 304324
  2. Yazar: MOHAMMED ARDAL DHEYAULDEEN AL-MODARES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürün Yapısı, Davranış Bozuklukları, İnsan Arası İlşkiler İklimi, Culture Of The Organisation Sustains, Behavioral Disorders, Human Relation Climate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bir sosyal topluluk olarak örgütün sahip olduğu kültür, onu birleştiren, bir arada tutan ve yaptıklarını anlamlandıran bir kavramdır. Bu özelliği ile örgütün performansı ile yakından ilgilidir. Bu durum, örgütün ve çalışanlarının verimliliğini arttırmaya ve çevreye uyum sağlama çabalarında örgüt kültürünün önemini ön plana çıkarmıştır. Örgütün yaşamını devam ettirmesi için, çalışanların belli bir kültürü özümsemesi gerekmektedir. Bu kültür de örgütün kendi öz kültürüdür. Örgütün, kültürü sürekli olduğu sürece yaşamı da sürekli olacaktır. Örgüt kültürünü yaşatanlar da devam ettirenler de örgütteki çalışanlardır. Örgüt kültürü çalışanların davranışlarını doğrudan etkiler. Örgüt iklimi de benzer şekilde örgüt içi bireylerin davranışlarını etkilemektedir. Bu iki etkileyici faktörün bireylerin davranış bozuklukları belirtilerini nasıl etkilediği bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışmada esas alınan örgüt kültürü yapısı 6 boyuttan, davranış bozukluklarının belirtileri 9 boyuttan oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemini Kayseri ilinde, Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 355 işçi oluşturmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda örgüt kültürü yapısının çalışanların davranış bozuklukları belirtilerinin ortaya çıkmasında etkiye sahip olduğu ve insan ilişkileri ikliminin bu etkide anlamlı bir aracılık etkisine sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, cinsiyete göre bakıldığında kadınlarda davranış bozukluğu belirtisi olan somatizasyon daha çok görülmektedir. Medeni duruma göre ise, çalışanlar arasında, davranış bozuklukları belirtileri en çok boşanmış veya dul olanlarda görülmektedir. Eğitime düzeyine göre, lisans seviyesinde olanlarda davranış bozukluğu belirtilerine daha çok rastlanmaktadır. Çalışma süresi 15- 16 yıl arasında olanlarda davranış bozukluğu belirtileri görülmektedir. Yaşa göre ise en çok 19 yaş altı olanlarda davranış bozukluğu belirtileri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a social group, organisational culture is a concept that unites, holds it together and makes it meaningful. For this reason is has close relation with the performance of the organisation. It is vital for improving performance of the organisation and making it get used to the environment. For the organisational sustainability, its workers should accept a culture. This culture is the coreculture of organization. As long as culture of the organisation sustains, the organisation will sustain too. Organisation culture directly effects behaviors of the workers. Likewise organizational climate effects behaviors of individuals in the organization. The main porpuse of this study is to see relation of these two factors and the behavioral disorders of the individuals. The default organisation culture has 6 dimensions and behavioral disorders have 9 dimensions. The examples of the work is in Kayseri city and İndustry zone which have 355 workers. In the research we found that organisational culture and reveals behavioral disorders and the human relation climate has a mediation effect on it considerably. In addition if we consider gender, female workers have more somatization which is the symptom of behavioral disorder. If we consider marital status, behavioral disorders are seenmore in divorced and widows. If we consider education, licence level workers have more behavioral disorder. They show behavioral disorders in 15-16 years of worktime. And considering age below 19 workers have the most behavioral disorders.