1900'lerden günümüze tekstil resim ve heykel ilişkisi
Relation of painting and sculpture 1900 to present textiles
  1. Tez No: 304359
  2. Yazar: FATMA GÜLNUR ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Industrial Revolution, Textile, Painting, Sculpture, Fiber Art
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Endüstri Devrimi ile birlikte teknolojik gelişmelerin hız kazandırdığı kentleşme (göç hareketi ) ve değişimin sanata yansımaları kısa sürede kendini göstermiş, yeni soluk getirmiştir. Teknolojik gelişmelerin yaratma ve ifade biçimlerini etkileme süreci oldukça hızlı olmuş bu bağlamda Endüstri Devrimi ile ekonomik, politik ve sosyal yaşam yeni bir döneme girmiştir. Bu dönemde üretilen yapıtlar aynı zamanda değişimlerin birer belgesi niteliğindedir.20. yüzyıl ise teknolojinin sanatla buluşması ve gelişen yeni akımlar ile kendi keşiflerine yol alması açısından incelenmiştir. Sanat akımlarının tekstil, resim ve heykel üçgenindeki birbirleri ile etkileşimleri, yönlendirmeleri günümüz sanatı için vazgeçilmez kaynak aynı zamanda ifade aracı niteliğini taşımaktadır.20. yüzyılda resim ve heykel, kübizm ile bir dönüşüm sürecine girmiştir. Yüzyıllardır yoğrularak ve yontularak yapılan heykel, boya kullanılarak yapılan resimler, kübizm ile (kolaj, asamblaj ve montaj gibi tekniklerle) görsel ve algısal anlamda oldukça farklı boyutlara taşınmışlardır. Bauhaus'un tekstilin bir plastik sanat dalı olmasında ve buradan da lif sanatına etkileri ele alınmıştır.21. yüzyılda Türkiye'de lif sanatının ve sanatçılarının, çalışmaları ve günümüz görsel örneklemelerine yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Endüstri Devrimi, Tekstil, Resim, Heykel, Lif Sanatı
Özet (Çeviri)
As from the second half of the 19th century, reflections of urbanization (migration movement) and change accelerated by technological developments with industrial revolution on art distinguished itself in a short time, brought a new breath. Influence process of imagination and expression styles by technological developments was highly fast in this regard with industrial revolution economic, political and social life entered into a new period. Artworks created in this period also bear document quality of the changes.20th century was reviewed in terms of meeting of technology with art and heading towards its own discoveries with developed new movements. Interactions of art movements in the triangle of textile, painting and sculpture and their guidance bear essential source quality and also expression quality for today?s art.In the 20th century, painting and sculpture entered into a transformation period with cubism. For centuries sculpture modeled by kneading and sculpting and painting by using paints were carried to highly different dimensions with cubism (with techniques such as collage, assemblage and montage) in visual and perceptual sense. Influences of Bauhaus on textile for being an art branch and after fiber art were discussed.In the 21st century, works of fiber art and artists in Turkey and today?s visual samplings were indicated.