11 numaralı İstanbul Mahkemesi Defteri (H. 1073) tahlil ve metin
Court of Istanbul Book no. 11 (H. 1073) analysis and text
  1. Tez No: 304400
  2. Yazar: OZAN KAHYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer?iyye sicilleri, İstanbul Mahkemesi, Osmanlı Devleti, Kadı, The Registries of Religious Affairs, Istanbul Court, Ottoman Empire, Judge
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 944
Özet
Bu çalışmamızda 11 numaralı İstanbul Mahkemesi Şer?iyye Sicil defterini esas alarak, İstanbul şehrinin H. 1073 / M. 1662-1663 tarihleri arasındaki sosyal ve ekonomik durumunu ortaya koymaya çalıştık. İlk olarak İstanbul Mahkemesi 11 numaralı Şer?iyye sicilinin transkripsiyonu ve daha sonra tahlil ve tasnif çalışmalarının tamamlanması ile birlikte incelenen belgelerin ağırlıklı olarak alacak-verecek, satış, boşanma, miras, hür edilme, nafaka ve vakıflarla ilgili davalardan meydana geldiği görüldü. Bu doğrultuda çalışmalara başlayarak giriş bölümünde adli olaylar, aile ilişkileri, alacak-verecek, hür edilme, miras işlemleri, muayene sözleşmesi, alım-satım, şirket, vakıf, diğer konular ve diğer belge türleri şeklinde değerlendirilip, İstanbul şehrinin ekonomik ve sosyal durumu tasvir edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca transkripsiyonu yapılan hükümlerin özet başlıkları, tablo ve grafikler ile yer adları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the registry book of Istanbul 11th Religious Affairs Court, we put forward the social and economic situation in Istanbul city between H. 1073 / M. 1662-1663.First, it is seen that the transcription of Istanbul 11th Religious Affairs Court and the documents that were examined after completing the analysis and classification studies were mostly comprised of the cases such as receivables and payables, sale, divorcement, inheritance, freeing slavery, alimony and the issues related to the endowment. In the introduction part, starting to study accordingly and after assessing legal cases, family relationship, receivables and payables, freeing slavery, inheritance procedures, inspection contract, purchase and sale, company, endowment and some other issues, we portray the social and economic situation in Istanbul city. Besides, the transcribed findings are presented with the summary titles, tables, graphics and the names of places.