Koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastaların taburculuk sürecinde Omaha Hemşirelik Bilgi Sistemi'nin kullanılması
Using The Omaha Nursing Information System for discharge process of the patient with coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 304413
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Omaha Sistem, Hemşirelik, Koroner Arter Bypass Greft, Taburculuk, Omaha System, Nursing, Coronary Arter Bypass Greft, Discharge
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, KABG ameliyatı geçiren hastaların taburculuk sürecine odaklanarak; hemşirelik tanıları, uygulamaları ve bakım sonuçlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı kesitsel tipte planlandı. Araştırmanın örneklemini Şubat-Ekim 2010 tarihleri arasında özel bir hastanede KABG ameliyatı geçiren 30 hasta oluşturdu. Veriler, Omaha Sistem (OS)'e dayalı olarak geliştirilen ?Kayıt Formu? ile toplandı ve Omaha Hemşirelik Bilgi Sistemi (OHEBIS) kullanılarak değerlendirildi.Örneklemin % 70'i erkek ve % 30'u kadındı. Tanılanan 15 problem en fazla oranda sırasıyla ?Fizyolojik? alan (% 52,5), ?Sağlık Davranışları? alanı (% 44,4) ve ?Psikososyal? alana (% 3,1) aitti. Alanlar içinde en fazla belirlenen ilk beş problem; ?Beslenme?, ?Dolaşım?, ?Solunum?, ?Deri? ve ?Fiziksel Aktivite? idi. Problemlerin % 38,1'ini ?Potansiyel?, % 61,9'unu ?Aktüel? problemler oluşturdu. Problemlerin çözümünde hemşirelik girişimleri olarak çokluk sırasıyla ?Eğitim, Rehberlik ve Danışmanlık? ve ?Sürveyans?, ?Vaka Yönetimi? ve ?Tedavi İşlem? kategorileri kullanıldı. Tanımlanan 15 problemin bakım sonuçları ?Bilgi,? ?Davranış? ve ?Durum? düzeyinde değerlendirildi. Taburculuk öncesi ve bir ay sonraki puan ortalamaları t-testi ve wilcoxon işaret testine göre anlamlı artış gösterdi. Özellikle tüm hastalarda her problem için ?Davranış? gelişimi sağlandı.Sonuç olarak, OS'ne bağlı OHEBIS programı kalp cerrahisinde taburculuk süreci hemşirelik bakımını ve etkinliğini orataya koyan bir dökümantasyon aracı olarak yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was performed focusing on the discharge process of the patient with CABG surgery and designed as a cross sectional descriptive type to determine the nursing diagnosis, interventions and care outcomes.The sample of the study consisted of 30 patient who were staying in a private hospital in The Istanbul City in time interval February-October 2010. The data were gathered through a registration form was based on Omaha System (OS) and analysis by using Omaha Nursing Information System.The 70 % of patients were men and 30 % were women. 15 diagnosis were determine and mostly by order of ?Physiological? 52,5 %, ?Health Behaviours? 44,4 % and ?Psycosocial? domain 3,1%. The first five nursing diagnosis were ?Nutrition?, ?Respiration?, ?Skin? and ?Physical Activities?. % 38,1 of problem were determine ?Potential? and % 61,9 of problem were determine ?Actual?. Most frequently nursing intervention categories used for the problem solutions were found ?Teaching, Guidence and Councelling? and ?Surveillance?; followed by ?Case Management? and ?Treatments and Procedures?. Care outcomes of 15 defined problem were assessed at the level of ?Knowledge?, ?Behaviour? and ?Status? . Predischarge and one month after discharge score averages for each problem were compared with paired t -test and wilcoxon sign test. Meaningful improvements were found all problems. Especially ?Behaviour? situation was found meaningful in all of the problems.In conclusion, OHEBIS program which based on OS may be useful as a documentation tool to demonstrating the efficacy of nursing application for cardiac surgical patients in the discharge process.