Graves hastalığında ?Vascular Endothelıal Growth Factor'' gen polimorfizminin incelenmesi
Investigation of Vascular Endothelial Growth Factor Gene Polymorphism in Graves? Disease
  1. Tez No: 304421
  2. Yazar: ADİLE MERVE BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: VEGF, gen polimorfizmi, Graves hastalığı, VEGF, gene polymorphism, Graves? disease
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Graves hastalığın (GH) gelişmesinde genetik ve çevresel faktörler önemlidir. Bu hastalarının tiroid bezinde görülen hipervaskülarizasyon, folikül hücre hiperplazisi ve lenfosit infiltrasyonu vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF)'nün ekspresyonunun artması ile ilişkilendirilmiştir. VEGF genindeki A-2578C, T-460C ve G+405C polimorfizmleri proteinin üretimini etkilemektedir. Bahsedilen polimorfizmler ile psöriazis, tip 1 diabetes mellitus, Behçet hastalığı gibi birçok otoimmün hastalık arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna karşılık, GH ve bahsedilen polimorfizmler ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu bilgilerin ışığında, çalışmamızın amacı, VEGF A-2578C, T-460C ve G+405C polimorfizmleri ile GH arasındaki ilişkiyi, ayrıca bu polimorfizmlerin hastalığın bazı klinik/laboratuar parametrelerini etkileyip etkilemediğini araştırmaktı.Çalışmamıza GH tanısı konmuş 166 hasta ve 250 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Her iki grupta VEGF A-2578C, T-460C ve G+405C polimorfizmlerinin genotip dağılımları ve allel sıklıkları floresan boya-işaretli problar kullanan ve erime eğri analizine dayanan ?real-time? PZR yöntemi ile saptandı. Ayrıca bu genotiplerin bazı klinik ve laboratuar parametreleri ile ilişkisi incelendi.Çalışmamızda kontrol grubu ve Graves hastalarında VEGF A-2578C ve T-460C genotip ve allel dağılımlarının istatiksel bir fark göstermediği saptandı. VEGF+405 polimorfizmi incelendiğinde, C allelinin sıklığı Graves hastalarında kontrollere kıyasla 2 kat artmış olduğu ve CC genotipinin 5 kat artmış hastalık riski ile ilgili olduğu bulundu. T-460C ve G+405C polimorfizmleri ile bazı klinik/ laboratuar parametreler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamasına karşın, -2478 C alleli taşıyan Graves hastalarında anti-tiroid antikor üretiminin artmış olduğu ve hastalığın erken yaşta (40 yaşından önce) başladığı bulundu.Sonuç olarak, VEGF+405 polimorfizminin GH gelişmesi için bir risk faktörü olduğu, ve -2578 polimorfizminin artmış antikor üretimi ve erken hastalık başlangıcı ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Graves? disease (GD) is a consequence of genetic and environmental factors. The hypervascularisation, thyroid follicule cell hyperplasia, and lymphocyte infiltration seen in thyroid gland of patients with Graves? disease, have been linked with increased expression of VEGF. A-2578C, T-460C and G+405C polymorphisms of VEGF gene influence the production of the protein. The relationship between above mentioned polymorphisms and some autoimmune diseases as psoriasis, type 1 diabetes mellitus and Behçet disease have been found. On the contrary, there is not any study regarding for the relationship of these polymorphisms and GD. According to this information the aim of this study was to investigate the relationship between VEGF A-2578C, T-460C and G+405C polymorphisms and GD, as well as some clinical/laboratory parameters of GD.One hundred sixty six patients with established GD diagnosis and 250 healthy controls were included in the study. The genotype and allele frequencies of VEGF A-2578C, T-460C and G+405C polymorphisms in both groups were investigated by real-time PCR combined with melting curve analysis using fluoresence-labeled hybridization probes. Also, the relationships between genotypes and some clinical and laboratory parameters were investigated.The distribution of VEGF A-2578C and T-460C genotypes and allele frequencies in controls and GD were not signidficantly different. With regard to +405 polymorphism, the frequency of C allele was twoo-fold increased in GD patients according to controls, and the CC genotype was associated with five-foold increased risk. Althgouh there was not relationship between some clinical/laboratory parameters with T-460C and G+405C polymorphisms, it was found that in -2578 C allele carriers of GD patients the anti-thyroid antibody production was increased, and that the C allele was related with early (at age before 40) disease onset.As a conclusion, we suggest that the VEGF+405 polymorphism is a risk factor for GD, and that the -2578 polymorphism is related with increased antibody production and early disease onset.