60 yaş ve üzeri mahkum ve mahkum olmayan erkeklerde denge ve fiziksel performansın karşılaştırılması
Comparison of balance and physical performance in aged 60 and over prisoner and not-prisoner males
- Tez No: 304482
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. CANDAN ALGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, erkek, mahkum, denge, fiziksel performans, Older, male, prisoner, balance, physical performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamız mahkum olan ve olmayan 60 yaş ve üzeri erkeklerin denge ve fiziksel performans seviyelerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın ve Nazilli E-Tipi Cezaevlerinde bulunan 60 yaş ve üzeri 59 erkek mahkum grubu, aynı bölgede yaşayan, rastgele seçilen özgür 60 yaş ve üzeri 59 erkek de kontrol grubu olarak alındı. Her iki grubun demografik bilgileri sorgulandı. Gruplar arasında fonksiyonel denge testleri ve fiziksel performans ölçümleri karşılaştırıldı. Fonksiyonel denge, zamanlı kalk yürü testi, otur kalk testi ve BERG denge skalası ile, fiziksel performans ise altı dakika yürüme testi kullanılarak değerlendirildi. Mahkumiyet süresi ile denge ve fiziksel performans arasındaki ilişki incelendi.Bulgular: Mahkum erkekler ile toplumda yaşayan erkekler karşılaştırıldığında yaş, beden ağırlıkları, beden kitle indeksi, ilaç kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında BERG denge skoru ve altı dakika yürüme testi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Mahkumiyet süresi ile denge ve fiziksel performans arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0.05).Sonuç: Mahkum erkeklerde denge performansında olumsuz etkilenmeler görülürken fiziksel performansın mahkum olmayan yaşıtlarına göre daha iyi olduğu görülmüştür. Mahkumiyet süresi denge ve fiziksel performans üzerinde etkili olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study is to compare balance and pyhsical performance in aged 60 and over prisoner and community dwelling males.Materials and Methods: Fiftynine prisoner males who join the study from Aydın and Nazilli E-type prisons called prisoner group and 59 males join the study from same region called control group. Demographic informations recorded in both groups. Functional balance tests and physical performance parameters were compared between groups. Functional balance was evaluated by timed up and go test, sit to stand test and Berg balance scale. Physical performance was evaluated by the six minutes walking test. Correlation analyses were performed between balance, physical pherformance and duration of being prisoner.Results: There were no significant differences, at age, body weight, BMI and medication between groups (p>0.05). A statictically significant difference was found between the groups in Berg balance score and the six minutes walking distance (p0.05). However there was not significant correlation between balance tests, physical performance parameters and duration of being prisoner (p>0.05).Conclusion: We have found that balance performans of older male prisoner negative effected. However physical performance of male prisoners is beter than elderly not prisoner male. Duration of being prisoner has no effect on balance and physical performance.