Bazı gıda katkı maddelerinin genotoksik etkilerinin CBMN yöntemi ile araştırılması
The genotoxic effects of some food additives have been determined with CBMN technique
  1. Tez No: 304590
  2. Yazar: FİLİZ BOĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN TÜYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, Benzoik asit, Sitrik asit, Sorbik asit, Genotoksisite, CBMN, Ascorbic acid, Benzoic acid, Citric acid, Sorbic acid, Genotoxicity, CBMN
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında gıda katkı maddeleri olan asetik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asitin genotoksik etkileri, insan periferal kan lenfositlerinde in vitro Sitokinez Bloklama Mikronukleus (CBMN) tekniği ile araştırılmıştır. Periferal kan örnekleri, sağlıklı sigara içmeyen iki bireyden elde edilmiştir. Lenfosit kültürleri askorbik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asitin 1000, 500, 250 ve 100 ?g/ml lik dozlarıyla, 24 ve 48 saatlik sürelerde muamele edilmiştir. Preparasyonu yapılan lenfosit hücrelerinde test maddelerinin neden olduğu mikronükleus, nükleer tomurcuk ve nükleer köprü oluşumları incelenmiştir ve CPI değerleri hesaplanmıştır.CBMN testinden elde edilen sonuçlara göre; Benzoik asit ve sitrik asitin 1000 ?g/ml lik dozu ve sorbik asitin 1000 ve 500 ?g/ml lik dozu toksik etkiye sahiptir. Askorbik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asit' in diğer dozlarında toksik ve genotoksik etki gözlenmemiştir. Tüm test maddelerinin CPI değerlerinde negatif kontrole göre azalma gözlenmiştir. Ayrıca nükleer tomurcuk ve nükleoplazmik köprü oluşum değerleri negatif kontrole yakın olup, uygulanan test maddelerinin bu oluşumlara sebep olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the genotoxic effects of ascorbic acid, benzoic acid, citric acid and sorbic acid has been searched in vitro with CBMN technique in human peripheral blood lymphocyte. Peripheral blood samples have been obtained from two-healthy, non-smoking individuals. Lymmphocyte cultures have been treated in 24 and 48 hours period with 1000, 500, 250 and 100 ?g/ml material doses of ascorbic acid, benzoic acid, citric acid and sorbic acid. Nuclear proliferation and nuclear bridge formations, micronucleus which were caused by test materials in lymphocyte cells of which preparation was made, have been analyzed and CPI values have been calculated.According to the results that have been obtained from CBMN, doses of 1000 benzoic acid and citric acid and 1000 and 500 doses of sorbic acid are of toxic effect. In other doses of ascorbic acid, benzoic acid, citric acid and sorbic acid have been abserved no toxic and genotoxic effect. There has been a reduction in CPI values of all test materials compared to the negative control. Also, it has been reached to inference that nuclear proliferation and nucleoplasmic bridge formation values are close to the negative control and test materials which have been applied, didn?t cause these formations.