Bir kümes hayvanı kesim tesisindeki farklı bölümlerin iç ortam mikrofungusları ile tavuk karkaslarındaki mikrofungal ve bakteriyel yoğunlukları
The indoor airborne microfungal in different sections of a poultry processing plant along with the microfungal and bacterial density found in the chicken carcasses.
- Tez No: 304656
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ASAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kümes Hayvanı Kesim Tesisi, Tavuk Karkası, İç Ortam Havası, Gıda Hijyeni, Ozon, Havayla Taşınan Funguslar, Biomass, Microfungus, Poultry Processing Plant, Chicken Carcass, Indoor Air, Food Hygene, Ozone, Airborne Fungi, Biomass, Microfungi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bir Kümes Hayvanı Kesim Tesisindeki Farklı Bölümlerin İç Ortam Mikrofungusları İle Tavuk Karkaslarındaki Mikrofungal ve Bakteriyel YoğunluklarıBir kümes Hayvanı Kesim Tesisindeki Farklı Bölümlerin İç Ortam Mikrofungusları İle Tavuk Karkaslarındaki Mikrofungal ve Bakteriyel Yoğunlukların belirlenmesi için yapılan bu çalışmada seçilen 6 istasyondan Nisan 2010-Eylül 2010 tarihlerini kapsayan 6 aylık süre boyunca ayda 2 kez örnekleme işlemi yapılmıştır. Hava örneğinin alınmasında Mikrobiyal Hava Örnekleme Cihazı kullanılmıştır.Çalışma sonucunda havadan izole edilen mikrofungus örneklerinin teşhisi yapılmış ve 12 cinse ait 47 tür tespit edilmiştir. Teşhis edilen mikrofungus cinsleri için genel dağılımda ilk sırayı 87 CFU/m3 ve % 25,51 ile Penicillium cinsi almış olup bunu 69 CFU/m3 ve % 20,23 ile Aspergillus ikinci, 59 CFU/m3 ve % 17,3 ile Cladosporium üçüncü, 28 CFU/m3 ve % 8,21 ile Scopulariopsis dördüncü, 25 CFU/m3 ve % 7,33 ile Alternaria beşinci sırada izlemiştir. Sıralamada ilk beş sırada yer alan bu mikrofunguslar toplam koloni sayısının % 78,59'unu oluşturmuştur.Araştırma süresi boyunca tüm aylarda Aspergillus, Cladosporium, Mycelia sterilia, Penicillium bulunmuştur.İnceleme sonucunda; toplam aerobik mezofilik bakteri, E.coli, S. aureus, Pseudomonas spp., Salmonella spp., L. monocytogenes sayıları Türk Gıda KodeksininÇiğ Kanatlı Etleri İçin Mikrobiyolojik kriterlerine uygun bulunmuştur.Tavuk karkaslarında, mikrofunguslardan sadece Geotrichum candidum türüne rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Indoor Airborne Microfungal in Different Sections of A Poultry Processing Plant Along With The Microfungal and Bacterial Density Found in The Chicken Carcasses.During this 6 month long study (April 2010-September 2010) which aimed to find The Indoor Airborne Microfungal in Different Sections of A Poultry Processing Plant Along With The Microfungal and Bacterial Density Found in The Chicken Carcasses samples were taken twice a month from six separate air sampling stations. The air samples were taken via ?MILLIPORE © Microbial Air Sampler?.At the end of study, the isolated microfungal specimens were identified and found to belong to 12 genera and 47 species. The identified microfungus measurement and relative percentages are as follows: Penicillium 87 CFU/m3 at % 25.51, Aspergillus 69 CFU/m3 at % 20.23, Cladosporium 59 CFU/m3 at % 17.3, Scopulariopsis 28 CFU/m3 at % 8.21, Alternaria 25 CFU/m3 at % 7.33. These five microfungus orders make up % 78.59 of the total microfungus flora found.The examined chicken carcasses were checked for Total aerobic mesophylic bacteria, E. coli, S. aureus, Pseudomonas spp., Salmonella spp., L. monogytogenes andfound to contain Total aerobic mesophylic bacteria, E. coli, S. aureus, Pseudomonas spp., Salmonella spp., L. monogytogenes at levels within acceptable parameters under ?Microbiologic criteria for poultry meats? of the Turkish Food Codex.Only Geotrichum candidum microfungus was found on examined chicken carcasses.