Nikel-bizmut kaplı bakır elektrotta hidrojen gazı çıkışının araştırılması
Determination of hydrogen gas evolution at nickel- bismuth coated copper electrode in alkaline solution
  1. Tez No: 304690
  2. Yazar: MEHMET ERMAN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEZA KARDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen, Bizmut, Elektrokataliz, Elektroliz, Hydrogen, Bismuth, Electrocatalysis, Electrolysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bakır yüzeyinde nikel, bizmut, farklı kimyasal bileşimlerde nikel-bizmut (galvanostatik ve kimyasal yöntemle), nikel-bizmut-çinko kaplamalar oluşturularak, alkali ortamda hidrojen çıkış reaksiyonuna (HER) elektrokatalitik etkileri incelenmiştir. Hazırlanan kaplamalar dönüşümlü voltametri (CV), taramalı elektron mikroskopu (SEM) ve enerji dağılımlı X-Ray spektroskopisi (EDX) ile karakterize edilmiştir. Elektrotların HER etkinlikleri katodik akım potansiyel eğrileri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi teknikleri ile belirlenmiştir. Ayrıca elektroliz sistemindeki aşırı gerilimleri ve 3V potansiyel 30 dakika uygulanarak üretilen hidrojen gazı hacimleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Cu/NiBiZn-3 elektrotta polarizasyon direnci ve aşırı gerilim düşmüş ve HER etkinliği artmıştır.
Özet (Çeviri)
The nickel, bismuth, nickel-bismuth (galvanostatically and chemically) and nickel-bismuth-zinc coatings with various chemical compositions were deposited on the copper electrode in view of their possible applications as electrocatalytic materials for the hydrogen evolution reaction (HER) in alkaline solution. The characterization was achieved with cyclic voltammetry (CV), scanning electron microscopy (SEM), and energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX). The HER activity of coatings was tested with the help of potentiodynamic measurements and electrochemical impedance spectroscopy techniques. Furthermore, over potential values in the electrolysis system and hydrogen gas volumes at 3 V potential during 30 minutes were determined. The results show that, Cu/NiBiZn-3 decrease polarization resistance and over potential, increase the HER activity.