Mersin Körfezi üst infralittoral alg fasieslerindeki pycnogonid (Arthropoda) türleri
Pycnogonid (Arthropoda) species associated with algae facies distributed in the upper-infralittoral zone of Mersin Bay
  1. Tez No: 304819
  2. Yazar: NACİYE ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pycnogonida, Sea spiders, Mersin Bay, Eastern Mediterranean, Turkish Mediterranean coast
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Mersin Körfezi'nin üst infralittoral alg fasieslerindeki Pycnogonid (Arthropoda) türleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda körfezin batısında Narlıkuyu' dan başlayıp, doğusunda Karataş'a kadar uzanan alanda mevsimlik olarak Temmuz 2010-Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş örneklemelerden elde edilen 95 pycnogonid bireyinin değerlendirilmesi sonucunda 2 familyaya ait 5 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden 4'ü Ammothaeidae, 1'i ise Phoxichilidiidae familyalarına aittir. Tespit edilen türlerin hepsi Mersin Körfezi için yeni kayıt olup, 4 tür (Ammothella longipes, A. appendiculata, Tanystilum conirostre, Anoplodactylus pygmaeus) ise Türkiye'nin Akdeniz kıyıları için yeni kayıttır. Ayrıca 2 tür (T. Conirostre, A. appendiculata) Levant Denizi'nden ilk kez rapor edilmektedir. Tespit edilen türlerin fotoğraf, çizim ve denizlerimizdeki dağılımları verilmiştir.Anahtar sözcükler : Pycnogonida, Deniz örümcekleri, Mersin Körfezi, Doğu Akdeniz, Türk Akdeniz kıyıları.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the pycnogonid species associated with some algae facies distributed in the upper-infralittoral zone of the Mersin Bay. For this purpose, samplings were made seasonally at 8 stations in the region laying between Narlıkuyu, in west and Karataş, in east. All the samples were carried out from July 2010 to March 2011. As a result of the study, in all, 95 specimens belonging to 2 families and 5 species, which are new records for the region, were identified. The family Ammotheidae was represented by 4 species, and the Phoxichilidiidae by 1 species. Of these, 4 species (Ammothella longipes, A. appendiculata, Tanystilum conirostre, Anoplodactylus pygmaeus) are new records also for the Mediterranean coast of Turkey. In addition, T. conirostre and A. appendiculata are recorded for the first time from the Levant Sea. Distribution of the species in the Turkish waters is provided, together with photographs and line drawings of the species.