İzmir ilinde deniz balığı yetiştiriciliği sektörünün stratejik durum analizi
The analysis of strategic estimate of the situation of marine aquaculture sector along the coasts of Izmir
- Tez No: 304845
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Ağ kafes sistemi, balık yetiştiriciliği, stratejik durum analizi, İzmir kıyı şeridi, Net cage system, fish culture, strategic estimate of the situation, the coasts of Izmir
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezde İzmir kıyı şeridinde ağ kafeslerde deniz balığı yetiştiriciliği yapan işletmeler bulundukları üretim alanı özellikleri, kullandıkları ağ kafes sisteminin özellikleri ve tercih ettikleri üretim faaliyeti özellikleri açısından incelenmiştir.Çalışmanın yapıldığı dönemde (Mayıs 2011- Aralık 2011) İzmir' de faaliyette olan 47 adet ağ kafes işletmesi bulunmaktadır. Söz konusu işletmelerden 35 işletmenin yetkilisiyle anket çalışması yapılmıştır.Ele alınan balık çiftliklerinin yıllık toplam kapasiteleri 42700 tondur ve bu üretimin yaklaşık % 92' si çipura (Sparus aurata L.1758) ve levrektir (Dicentrarchus labrax (L.)).Ağ kafes sistemlerinin bulunduğu deniz sahasının genellikle 51-60 m' dir. Zemin yapısı çoğunlukla kumluktur. Yaklaşık 11 tür balık doğadan beslenmek veya korunmak amacıyla balık çiftliklerine gelmektedirler.İşletmelerin tamamı malzemesi PE olan ağları kullanmaktadırlar. 6 adet işletmede ise ağlarda PE malzemenin yanında aynı zamanda dyneema (çok yüksek moleküler ağırlıklı polietilen) malzemenin de tercih edildiği bildirilmiştir.Balık çiftliklerinde karşılaşılan sorunlar dışarıdan ve sistemden kaynaklananlar olarak iki başlık altında incelenmiştir. Çiftliklerde en çok kayba balık hastalıklarının neden olduğu söylenebilir.Sonuç olarak, bu çalışmada İzmir kıyı şeridinde faaliyet gösteren 47 işletmenin mevcut durumları ortaya konulmaya çalışılmış ve deniz balığı yetiştiriciliği sektörünün stratejik durum analizinin yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the firms making sea fish production in net cages around the coasts of Izmir are investigated in terms of the features of sites, the cage system they use and the activity types they prefer.During the time of the study (May 2011- December 2011) there are 47 farms which are active. The studies of survey are made with the authorities of 35 farms.Total annual capasity of the farms dealth with is 42700 tons and approximately 92% of this production includes seabream (Sparus aurata L.1758) and seabass (Dicentrarchus labrax (L.)).The depths of the sea areas which the net cages established are usually 51-60 m and they mostly have sandy bottoms. About 11 wild fish species which come near to the cages in order to feed or shelter have been observed by the workers of the farms.All of the fish farms are using nets with PE material and in 6 farms it is reported that they use nets with dyneema material as well as PE material.Problems often met in fish farms are divided into two headings; external and system related. It can be said that many of the loses in fish farms usually result from fish diseases.In conclusion, it is aimed in this study that the existing situations of the fish farms in Izmir coasts be examined and the strategic estimate of the situation of sea fish aquaculture sector be made.