Sıçanlarda adenin nükleotidi ile zenginleştirilmiş diyetle beslemenin barsak obstrüksiyon modelinde bakteriyel translokasyona olan etkisinin 99mTc-E. coli kullanılarak incelenmesi
Investigation of the effect of feeding rats with adenine nucleotide supplemented diet on bacterial translocation using 99mTc labeled E. coli in an intestinal obstruction model
- Tez No: 304846
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YURT LAMBRECHT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adenin, bakteriyel translokasyon, barsak obstrüksiyonu, sıçan, nükleotid, Adenine, bacterial translocation, intestinal obstruction, rat, nucleotide
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bakteriyel translokasyon (BT); bakteri, virüs veya bunların ürettiği zararlı maddelerin (endotoksin gibi) barsak bariyerini geçerekmezenterik lenf nodlarına, sistemik dola?ıma ve organlara geçmesine denir.Bu çalı?manın çıkı? noktası immünonütrientlerden olan adeninin barsak obstrüksiyon modelinde, barsaktan bakteri translokasyonuna etkisi olup olmadığını ara?tırmaktır.Bu çalı?mada toplam 21 adet sıçan 3 gruba ayrılmı?tır. Birinci grup kontrol grubu olup sıçanlar normal sıçan yemi ile beslenmi?tir. ?kinci ve üçüncü gruptaki sıçanların yemleri farklı oranlarda adenin ile zenginle?tirilmi?tir. Bütün gruplardaki sıçanlarda barsak obstrüksiyonu olu?turulup sıçanlara 99mTc i?aretli E.coli enjekte edilmi?tir. Sıçanların çe?itli organlarındaki ve kanlarındaki E.coli tutulumu Cd(Te) detektörü kullanılarak tespit edilmi?tir. Adenin katkılı yem ile beslenen sıçanlarda bakteriyel translokasyonun kontrol grubuna göre önemli ölçüde zayıfladığı görülmü?tür.Elde edilen sonuçlardan kullanılan adenin miktarının artmasıyla bakteriyel translokasyonun azalmasında paralellik görülmü?tür ve adeninin immün özelliği olduğu tespit edilmi?tir.
Özet (Çeviri)
Bacterial translocation (BT)is the passage of bacteria, virus orharmful substances produced by them (endotoxin, etc.) through the intestinal barrier to mesenteric lymph nodes (MLNs), portal-systemic circulation and organs.The starting point of this study, investigation of adenine which is a immunonutrients, whether effect on bacterial translocation from gut in an intestinal obstruction model.In this study a total of 21 rats divided into 3 groups. First group which is control group was fed with conventional rat chow diet. Second and third group rats? diet supplemented with different amount of adenine. All rats were underwent intestinal obstruction and then 99mTc-E.coli was injected the rats. The uptake of 99mTc-E coli was determined in some organs and blood of rats using Cd(Te) detector. It is observed that bacterial translocation decreased significantly in the rats fed with adenine supplemented nutrient when compared with the control group.Obtained results were shown that bacterial translocation decreased when the amount of adenine was increased and adenine has an immune function.