Genetic diversity of sheep breeds focusing on conservation research in Turkey
Koyun ırklarının Türkiye?de koruma araştırmaları odaklı genetik çeşitliliği
- Tez No: 304953
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yerli Türk koyun ırkları, mikrosatelitler, koruma, önceliklendirme, genetic çeşitlilik, neslin tükenme tehlikesi, fayda, Turkish native sheep breeds, microsatellites, conservation, priority setting, genetic diversity, risk of extinction, utility
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Mevcut çalışmanın ilk kısmında, 13 Türk Koyun ırkının (n=628) örnekleri, tek tek ve karşılaştırmalı olarak, 19 mikrosatelit lokusu baz alınarak incelenmiş ve çeşitli istatistiksel yöntemler uygulanarak karakterize edilmiştir. Düşük FST değerleri, yüksek ortalama alel sayısı ve alelik zenginlik yanı sıra FCA ve STRUCTURE analizleri yerli Türk koyun ırkları arasındaki karışım derecesini göstermiştir. IVE ve SAK ırkları en farklı ırklar olarak öne çıkmış ve diğer ırklarda muhtemel dışarıdan gen katkısı tespiğt edilmiştir. 2-BAD programı karışım zamanlarını, msvar programı da ırkların demografik geçmişlerine ışık tutmak için kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, genetic karakterler temel alırnarak, koruma çalışmalarında önceliklendirme yapılmıştır. Dört farklı yaklaşım kullanarak, IVE, SAK, KRY, KIV, HEM ve Orta Anadolu'dan bir ırkın korunması ile ideal genetik çeşitliliğin korunabileceği kararına varılmıştır. Çalışmanın son kısmında, ırkların göreceli soyu tükenme tehlikeleri ve değerleri de tanımlanmış ve bunlar kullanılarak faydaları değerlendirilmiştir. Genetik olmayan etmenler, saha uzmanları tarafından cevaplanan anketlerle toplanmış ve genetik etmenlerle birlikte, değişik senaryolarda ırkların faydalarını ölçmekte kullanılmıştır. Bu yaklaşımda NOR, AKK, SAK, IVE ve HEM ırklarının korunan ırklar kümesinde olmasına karak verilmiştir.Sunulan çalışma ile Türk yerli koyun ırklarının bazı genetik özellikleri belgelendi,populasyon genetiği çalışmlarında öeneklemenin önemi tartışıldı, uzun dönemli sürdürülebilir koruma çalışmalarında ırkların önceliklendirilmelerinde güvenilir veri (genetik, riskleri ve mezıyetlerını karakterize etmek için gerekli genetik olmayan verilerin) gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the present study, samples of 13 native Turkish sheep breeds (n=628) were examined, individually and comparatively, with respect to their 19 microsatellite loci to characterize them by employing various statistical analyses. Low FST values, high mean number of alleles and allelic richness as well as results of Factorial Correspondence Analysis and Structure analyses showed the degree of admixture between native sheep breeds of Turkey, IVE and SAK were observed as the most distincts of the breeds and possible introgressions were detected in other breeds. The 2-BAD, a software to examine the admixtures, was employed to estimate the time of the admixtures and the MSVAR software was employed to detect past demographic histories. In the second part, evaluations based on their genetic characteristics were made in relation to their prioritization in conservation studies. By employing four different approaches, it has been concluded that IVE, SAK, KRY, KIV, HEM and breed from Central Anatolia should be included in a conservation program for the preservation of optimum genetic diversity. In the last part of the thesis breeds were also characterized with respect to their relative risk of extinctions and their merits, which were used to estimate the utilities of the breeds. Non-genetic factors, collected based on the existing literature and surveys throughthe questionnaires filled by the field specialists, were incorporated into genetic factors to estimate the utilities of the breeds under different scenarios. In this approach, it is concluded that NOR, AKK, SAK, IVE and HEM should be included in the conserved set of breeds.By the present study, it is believed that specific genetic features of the natıve Turkish sheep breeds were documented, effects of sampling on the population genetic studies was discussed, the need for a reliable data (genetic and nongenetic, for characterizing the risks and merits of the breeds) for the prioritization of the breeds in the long term sustainable conservation ofthem was emphasized.