Competencies of instructional technologists graduated from computer education and instructional technology department as required by information technology firms
Öğretim teknoloğu olarak görev yapan bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü mezunlarının öğretim teknolojileri firmalarınca gereksinim duyulan yeterlikleri
- Tez No: 304997
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim teknolojisi, yeterlik, öğretim teknolojileri yeterlikleri, öğretim teknologlarının yeterlikleri, bilişim sektöründe çalışan BÖTE mezunlarının yeterlikleri, bilişim sektöründe çalışan BÖTE mezunları, Instructional technology, competency, instructional technology competencies, competencies of CEIT graduates working in IT firms, CEIT graduates working in IT firm
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretim teknolojileri firmalarında çalışan BÖTE bölümü mezunlarının yeterlik durumlarını araştırmaktır. Diğer bir deyişle BÖTE mezunlarının firmaların gereksinim duyduğu özellikleri üniversite öğretimi sırasında ne derecede kazandıklarını, BÖTE bölümünün öğrencileri bilişim sektörüne ne kadar iyi hazırladığını saptamaktır.Çalışmaya bir teknokentte yer alan ve BÖTE mezunu çalıştıran 13 firma yetkilisi katılmıştır. Çalışmada, çalışmanın amacına ulaşabilmek için nitel ve nicel yöntemleri içeren karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma araştırma yöntemi kapsamında ilk olarak verilerin anket aracılığıyla toplandığı nicel çalışma yöntemi uygulanmıştır. Daha sonra da nicel yöntemlerle elde edilen verileri desteklemek amacıyla görüşme sorularının yer aldığı nitel yönteme yer verilmiştir.Çalışma bulgularından elde edilen sonuçlara göre, BÖTE mezunlarının pedagojik, teknik ve iletişim becerileri ve takım çalışmaları açısından orta derecede yeterli oldukları gözlenmiştir. Firma yetkililerinin gözlemlerine göre BÖTE mezunlarının en çok iletişim ve işbirliği becerileri açısından, en az teknik açıdan yeterli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the current status and competencies of CEIT graduates working in IT firms from the employers? point of view. In addition, the cases were evaluated to see whether the graduates have gained competency in their undergraduate education or while working for the firms. In the end the main goal was to identify how well CEIT departments are preparing students for professional practice.The participants of this study were thirteen employers of CEIT graduates working in IT firms in a technopolis. A mixed methods research approach including both quantitative and qualitative research methods was employed as the primary method in order to reach the purpose of this study. Within the scope of this mixed method study, firstly, the quantitative technique was employed in which the data were gathered through a questionnaire to examine the competencies of CEIT graduates. Then, the qualitative part of the study wasemployed through a follow-up semi-structured interview to confirm and complement the quantitative findings.According to the results of this study, CEIT graduates are average competent at pedagogical, technical and communcation issues. They are more competent within communication and teamwork, and least competent within technical issues according to the employers.