İzmir ili, Menderes, Seferihisar ve Özdere arasında kalan bölgenin florası
Flora among Menderes, Seferihisar and Özdere in İzmir province
  1. Tez No: 612270
  2. Yazar: TUĞKAN ÖZDÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Menderes, Özdere, Flora, Menderes, Özdere
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışma Batı Anadolu'da bulunan İzmir ili Menderes ilçesi sınırları içerisinde bulunan Menderes, Seferihisar ve Özdere arasında kalan alanın florasını konu almaktadır. Flora çalışmaları sonucunda bölgede 83 familya altında 375 cinse ait 723 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Saptanan taksonların 19 tanesi endemik olup toplam floraya oranı % 3,03'tir. Aynı zamanda bu taksonların 267 tanesi Akdeniz, 33 tanesi Avrupa-Sibirya ve 15 tanesi 'u İran-Turan flora bölgesi elementidir. Araştırma alanında en çok takson içeren familyalar sırasıyla; Asteraceae, Fabaceae, Poaceae, Caryophyllaceae, Lamiaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Orchidaceae, Boraginaceae, Asparagaceae, Plantaginaceae, Ranunculaceae, Geraniaceae, Caprifoliaceae ve Rubiaceae familyalarıdır. Yapılan çalışmalar sonucu toplamda 31 adet İzmir ili için yeni kayıt bulunmuştur ve Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabına göre DD kategorisinde olduğu fark edilen Verbascum smyrnaeum Boiss. (izmirsığırkuyruğu), Petrorhagia armerioides (Ser.) P.W.Ball & Heywood (yalızarçiçeği) ve Anthemis haussknechtii Boiss. & Reut. (çölpapatyası) türleri yeniden keşfedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the flora of the area between Menderes, Seferihisar and Özdere, located within the borders of Menderes district of İzmir province in Western Anatolia. As a result of the flora studies, 723 species and subspecies taxa belonging to 375 genera were identified under 83 families in the study area. 21 of the taxa were endemic and their ratio to total flora was 3.03%. Also, 267 of these taxa are belongs to Mediterranean, 33 are Euro-Siberian and 15 are Iran-Turanian flora element. The most taxa-containing families in the research area are; Asteraceae, Fabaceae, Poaceae, Caryophyllaceae, Lamiaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Orchidaceae, Boraginaceae, Asparagaceae, Plantaginaceae, Ranunculaceae, Geraniaceae, Caprifoliaceae and Rubiaceae. As a result of the studies, a total of 31 new records were found for İzmir's Flora and Verbascum smyrnaeum Boiss., Petrorhagia armerioides (Ser.) P.W.Ball & Heywood ve Anthemis haussknechtii Boiss. & Reut. species which were found to be in DD category according to Red Data Book and they were rediscovered.