Geniş açıklıklı binalarda belirli kimi taşıyıcı sistemlerin malzeme ve formlarının açıklık geçme açısından incelenmesi
Investigation of some particular structural systems of wide spanning buildings with respect to materials and forms from the point of span lengths
- Tez No: 305551
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ORBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çelik, Tutkallı Tabakalı Ahşap, Örtü Sistemleri, Form, Malzeme, Steel, Glued Laminated Timber, Covered Systems, Structural Forms, Structural Materials
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, geniş açıklıklı örtü sistemleri çelik, ahşap ve betonarme malzemeler ve formları açısından incelenmiştir. Bu araştırmada geniş açıklıklı sistemleri oluşturulan malzemeler ayrıca fiziksel, kimyasal, mekanik v.b. özellikleri açısından da incelenmiştir. Daha sonra bu malzemeler ile oluşturulabilecek yapı elemanlarının geometrik sınıflandırması ve strüktürel etkinlikleri analiz edilmiştir.Bu tez çalışması dört ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde, teze giriş, tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Ayrıca birinci bölümde geniş açıklıklı yapıların tarihsel sürecinden bahsedilmiştir.İkinci bölümde, geniş açıklıklı yapıların örtü sistemlerini oluşturan çelik, tutkallı tabakalı ahşap ve betonarme malzemeli taşıyıcı sistemlerin özelliklerine ve oluşturulma biçimlerine değinilmiştir.Üçüncü bölümde, geniş açıklıklı örtü sistemlerinin taşıyıcı sistem analizleri yapılmıştır. Bu bölümde ilk olarak sistemleri oluşturan elemanların belirlenen formlarda (dolu gövdeli, düzlem kafes ve uzay kafes) boyutlandırması yapılmıştır. Daha sonra sistemlerin ağırlıkları ve maliyetleri hesaplanmıştır. Son olarak yapılan hesaplar doğrultusunda çelik ve tutkallı tabakalı ahşap sistemlerin ağırlıkları ve maliyetleri tablolar ve grafikler yardımı ile hem kendi aralarında hem de birbirleri ile sistemli bir şekilde karşılaştırılmıştır.Sonuç bölümü olan dördüncü bölümde ise, önceki bölümlerde yapılan araştırmalarda elde edilen verilerin bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, covering systems of wide spanning structures are observed in terms of their materials; steel, wood and reinforced concrete, and their forms. These materials that forms wide spanning systems are examined by their physical, chemical, mechanical, etc. properties. Afterwards, geometric classification and structural efficiencies of the construction elements that can be made by those materials are analyzed.This thesis study consists of four main parts. In the first part, introduction, objective, content and method of this thesis is explained. Historical process of wide spanning structures is also mentioned in first part.In the second part, properties and construction techniques as load-bearing system of steel, glued laminated timber and reinforced concrete materials that form load-bearing systems of covering systems of wide spanning structures are mentioned.In the third part, load-bearing system analyses of the covering systems of wide spanning are done. In this part, firstly, sizing of the system elements in specific forms ( solid, plane latttice ve space truss ) is done. Then weights and costs of those systems are calculated. Lastly, according to calculations, weights and costs of steel and glued laminated timber systems are compared in tables and graphic bars between following groups : steel-steel, GLT-GLT, and steel- GLT .At the conclusion part, data of the previous parts are evaluated.