An investigation of the microstructural and mechanical properties of tri-calcium phosphates doped with aluminum and fluoride ions
Alüminyum ve flor ilave edilmiş üç-kalsiyum fosfatların mikroyapısının ve mekanik özeliklerinin araştırılması
- Tez No: 305605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER EVİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Üç-kalsiyum fosfat, Alüminyum, Flor, Sinterleme, Mekanik Özellikler, Tricalcium phosphate, Aluminum, Fluoride, Sintering, Mechanical properties
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı saf üç-kalsiyum fosfatın (TCP) ve farklı kompozisyonlarda alüminyum (Al3+) ve florür (F-) iyonları ilave edilmiş üç-kalsiyum fosfatın mikroyapısının ve mekanik özelliklerinin araştırılmasıdır. TCP, çöktürme metoduyla üretilmiş ve 1100 ? C'de 1 ve 5 saat sinterlenmiştir. Sinterleme zamanının uzatılması ile yoğunluk ve göreceli yoğunluğun azalması gözlemlenmiştir. Al3+ ve/veya F- ilave edilmesi sayesinde özkütlenin artması sağlanmıştır. Yapısal analizler için, XRD, SEM and FTIR spektroskopi incelemeleri yapılmıştır. İyon ilavesi ile ikincil fazların oluşumu XRD çalışmalarında gözlemlenmiştir. Al3+ and F- iyonlarının ilavesi ile, ß-TCP yanında hidroksiapatit (HA) fazı da tespit edilmiş, bu durum farklı kompozisyonlarda bifazik HA/ß-TCP kompozitleri oluşumuyla sonuçlanmıştır. SEM sonuçları, iyonların eklenmesiyle daha küçük tanelerin oluştuğunu göstermiştir. FTIR analizinde, karakteristik TCP bantlarına ek olarak, F- iyonuyla ilave edilmiş örneklerde F- iyonlarının yer değiştirdiğini gösteren yeni bantlar gözlemlenmiştir. Genel olarak, mikrosertlik testi göstermiştir ki yüksek miktarlardaki Al3+ iyonlarının örneklerin mekanik özellikleri üstünde negatif etkileri varken, F- iyonlarının ilave edilmesi örneklerin mekanik özellikleri üstünde pozitif etki oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the microstructure and mechanical properties of pure tricalcium phosphate (TCP) and tricalcium phosphates doped with aluminum (Al3+) and fluoride (F-) ions at different compositions. TCP was synthesized via precipitation method and sintered at 1100 ? C for 1 and 5 h. It was observed that density and relative density of the sintered materials were decreased by extending the sintering time. Increased densities were achieved upon Al3+ and/or F- doping. For structural analysis, XRD, SEM and FTIR spectroscopy examinations were performed. Second phases were observed in XRD studies upon doping. Due to Al3+ and F- substitution, hydroxyapatite (HA) phase was detected besides ß-TCP, resulting in the formation of HA/ß-TCP biphasic composites with different compositions. SEM results revealed that addition of doping ions resulted in smaller grains. In FTIR analysis, in addition to the characteristic bands of TCP, novel bands indicating the substitution of F- ions were observed in F- ion doped samples. In general, the micro hardness test revealed that Al3+ ions in large amounts had negative effects on the mechanical properties of the samples, while substitution of the F- ions had a positive effect on their mechanical properties.