Conceptual design, testing and manufacturing of an industrial type electro-hydraulic vacuum sweeper
Endüstriyel tip elektro-hidrolik bir vakumlu süpürücünün kavramsal tasarımı, test edilmesi ve imalatı
- Tez No: 305644
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU, PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik kontrollü cadde süpürücü, temizleme sistemi, fan sisteminin CFD (hesaplamalı akışkan dinamiği) analizi ve deneyleri, imalat, elektro-hidrolik, Electrically controlled street sweeper, cleaning system, CFD (computational fluid dynamics) analysis and experiments of the fan system, manufacturing, electro-hydraulic
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezde, endüstriyel tip vakumlu süpürücüye ait temizleme (elevatör ve fan sistemi) ve elektro-hidrolik sistemlerinin kavramsal tasarımı, test edilmesi, geliştirilmesi ve imalatı anlatılmaktadır. Tez, 00028.STZ.2007-1 ve 00623.STZ.2010-1 proje numaralı SAN-TEZ projeleri kapsamında, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Müsan A.Ş. (Makina Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.) tarafından desteklenmektedir. Temel amaç, mevcut fan sistemi üzerinde kritik tasarım değişiklikleri yapılması, yeni bir elevatör sistemi tasarlanması ve sonuçta etkin ve güçlü bir temizleme sistemi elde etmektir. Tasarım çalışmalarında Catia ve SolidWorks yazılımlarından yararlanılmıştır. SAN-TEZ projesi kapsamında, bütün CFD çözümlerinde Punto Mühendislik'ten yardım alınmıştır.Birçok endüstriyel tip vakumlu süpürücülerin aksine, yeni tasarım elektrik ve elektro-hidrolik kontrollü olacaktır. Yeni `MÜSAN Vakumlu Süpürücünün' tüm temizleme sistemi hidrolik motorlardan (yürüme sistemini oluşturan hidrolik sistem de fırçasız DC elektrik motoru ile tahrik edilecektir) oluşacaktır ve bu sistemlerin gücü aracın ortasına yerleştirilen aküler ile sağlanacaktır.Elevatör ve fan sistemi, cadde temizleme işlerinde kullanılan araçlar için bir grup olarak düşünülebilir. Fan ve elevatör sisteminin hafif ve ağır partiküllerin yerden kaldırılmasında özellikle temizleme operasyonlarında önemli bir yeri vardır. Fan sistemi küçük materyallerin ve tozun vakum ile çekilmesini sağlarken elevatör sistemi taş ve şişe gibi daha ağır materyallerin kaldırılmasında kullanılır. Bu sebepten dolayı verimli ve güçlü fan ve elevatör sistemi bir cadde süpürücü için olmazsa olmazdır.Bu tez çalışması cadde temizleyicilerinin temizleme (elevatör ve fan sistemleri) ve elektro-hidrolik sisteminin tasarımı, imalat denetimleri, simülasyon ve deneysel çalışmalarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, conceptual design, testing, development and manufacturing processes of the cleaning (elevator and fan system) and electro-hydraulic systems of an industrial type vacuum sweeper are presented. Thesis is financially supported by Ministry of Science, Industry and Technology (Turkey) and Müsan A.Ş. (Makina Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.) under the SAN-TEZ projects with numbers 00028.STZ.2007-1 and 00623.STZ.2010-1. The main purpose is to make critical design changes on existing fan system, designing a new elevator system and eventually obtaining efficient and powerful cleaning system. For design, Catia and SolidWorks softwares are used. Within the SAN-TEZ project, all CFD solutions were provided by Punto Engineering.Unlike many industrial type vacuum sweepers, new design will be electrically and electro-hydraulic controlled. All cleaning system of new `MÜSAN Vacuum Sweeper? will be activated by using hydraulic motors (traction system including hydraulic system is driven by the brushless DC electric motor as well) and the power of all these systems is supplied by batteries which are placed in the middle of the vehicle.Elevator and fan system can be considered as a group for a street sweeper for cleaning operations. Fan and elevator systems both gain an important place especially in cleaning operations due to lifting heavy and small particles from the ground. Fan system is used for sucking the small materials and dust by vacuum and elevator system is used to elevate heavier materials such stones, bottles, cans. Therefore, it is essential to design an efficient and powerful fan and elevator system for a street sweeper.The thesis work includes the design, development, supervision of manufacturing, simulation and testing of the cleaning (elevator and fan systems) and electro-hydraulic system of the street cleaners.