İlköğretim bilişim teknolojileri öğretmenlerinin Türkiye'nin bit vizyonu hakkındaki farkındalıkları ile öğretim etkinlikleri arasındaki ilişki
The relationship between primary school it teachers? awareness of Turkey?s ict vision and their teaching activities
  1. Tez No: 305902
  2. Yazar: PINAR MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin BİT Vizyonu, Vizyon, Vizyon farkındalığı, ICT Vision of Turkey, Vision, Vision Awareness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Araştırmanın amacı, İlköğretim Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri (İÖBT) öğretmenlerinin Türkiye'nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) vizyonu hakkındaki farkındalıkları ile BİT öğretim etkinlikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma İÖBT öğretmenlerinin Türkiye'nin BİT vizyonu hakkındaki farkındalıklarını belirleme açısından tarama, farkındalıkları ile uygulanan öğretim etkinlikleri arasında ipuçları vermesi açısından ilişkiseldir.Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli illerinde çalışan ve çevrimiçi ortamdan kendisine ulaşan ölçeğe cevap veren 77 öğretmen oluşturmaktadır.Çalışmada öncelikle Türkiye'nin BİT Vizyonu ve Stratejisi incelenmiştir. Daha sonra her bir stratejiyi destekleyen öğretim etkinlikleri belirlenmiştir ve uygulanabilir bir form oluşturulmuştur. Oluşturulan ölçek İÖBT öğretmenlerine çevrimiçi ortamdan iletilmiş ve yanıtlamaları istenmiştir. Ayrıca öğretmenlere Türkiye'nin BİT vizyonu konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyip istemedikleri sorulmuş ve öğretmenlerin tamamı bu soruya evet cevabı vermiştir. Bunun üzerine bir tartışma ortamı (web günlüğü) oluşturularak çalışma grubundaki bütün öğretmenler ortama davet edilmiştir. Ortamda, Türkiye'nin BİT vizyonu üzerinde tartışmalar sürdürülmüştür. Daha sonra bu öğretmenlere Türkiye'nin BİT Vizyonu -Stratejisi ve Öğretim Etkinlikleri Ölçeği tekrar iletilmiş ve yanıtlamaları istenmiştir. Ayrıca ortam verilerinden nitel analizler yoluyla öğretmenlerin bakış açılarına ilişkin bazı sonuçlar üretilmeye çalışılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre İÖBT öğretmenlerinin % 27.3'ü BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olduğunu; % 48.1'i kısmen bilgi sahibi olduğunu; % 24.7'si ise bilgi sahibi olmadığını belirtmiştir. İÖBT öğretmenlerinin bilişim ve yaşam boyu öğrenme becerileri stratejisi ve bilişim ve bilgi okuryazarlığı becerileri stratejisi kapsamında yer alan etkinliklere daha fazla yer verdikleri görülmüştür.İÖBT öğretmenlerinin Türkiye'nin BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olma durumuna göre öğretim etkinliklerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir. Sonuçlar her bir strateji açısından ayrı ayrı incelendiğinde ise bilişim ve yaşam boyu öğrenme becerileri stratejisi, bilişim ve proje geliştirme becerileri stratejisi ve bilişim ve bilgi okuryazarlığı becerileri stratejisi kapsamındaki etkinliklerinin, BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olma durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir.Mesleki deneyim ve BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olmanın öğretim etkinlikleri üzerindeki birlikte etkisinin anlamlı bulunmadığı görülmektedir. Çalışılan okulun sosyo-ekonomik düzeyi ve BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olmanın birlikte etkisinin, bilişim ve yaşam boyu öğrenme becerileri stratejisi, bilişim ve çok yönlülük stratejisi, bilişim ve ekolojik denge bilinci stratejisi kapsamındaki öğretim etkinlikleri üzerinde anlamlı olduğu görülmektedir. BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olma durumu ile bilgisayar yeterliliği değişkeninin birlikte etkisinin anlamlı bulunduğu tek strateji bilişim ve ekolojik denge bilinci stratejisi ve kapsamında uygulanan öğretim etkinlikleridir. İÖBT öğretmenlerinin BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olma ile çalıştıkları okullardaki laboratuvar imkânlarının yeterliliğinin uyguladıkları öğretim etkinlikleri üzerindeki birlikte etkisi anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca İÖBT öğretmenlerinin çalıştıkları okullarda internet bağlantısının olması ve BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olmanın uyguladıkları öğretim etkinlikleri üzerindeki birlikte etkisinin anlamlılığına dair bir veri elde edilememiştir. İÖBT öğretmenlerinin çalıştıkları okullarda internet bağlantısının hız ve kapsam olarak sağlıklı olması ve BİT vizyonu hakkında bilgi sahibi olmanın uyguladıkları öğretim etkinlikleri üzerindeki birlikte etkisi ise anlamlı bulunmamıştır. Çevrimiçi ortamda İÖBT öğretmenlerinin Türkiye'nin BİT vizyonuna ilişkin tartışmalara katılmadan önce ve sonra gerçekleştirdiklerini ifade ettikleri öğretim etkinlikleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to display the relationship between primary school IT teachers? awareness of Turkey?s ICT vision and their teaching activities. The research is survey for determination of primary school IT teachers? awareness of Turkey?s ICT vision, relational for hint between their awareness and their teaching activities.The sample of this study included 77 IT teachers who is working in different cities of Turkey. This teachers answered the scale on online envirenment.In this study firstly, Turkey?s ICT vision and strategy was investigated. Then, teaching activities were identified which supports each strategy and a scale was formed. This scale was sent to ICT teachers by the Internet and they were asked for answer. Moreover they were asked whether they want to have konowledge about Turkey?s ICT vision and the respond of each teacher were positive. After that, all of the theacher of sample were invited to the discussion environment which was created by the researcher. In environment, Turkey?s ICT vision was discussed. Then this teachers answered the scale again. Additionally, by means of data of environment results about teachers? point of view were produced.According to the results of the study, % 27.3 of ICT teacher stated that they know, % 48.1 of them stated that they partially know, and % 24.7 of them stated that they did not know anything about ICT vision. It was seen that teaching activities including the strategy of IT and lifelong learning skills and IT and information literacy skills more took place IT teachers's lessons.It was seen that there is a significant difference between teaching activities of IT teachers in terms of their knowledge about ICT vision. When the results were examined for each strategy, it was seen that there is a significant difference between the teaching activities including ICT and lifelong learning strategy, ICT and project development skills, and ICT and information literacy skills in terms of the tearchers' knowledge about ICT vision.The effect of socio-economic level of the school at which the teacher work and IT teachers? knowledge about ICT vision on the strategies of ICT and lifelong learning skills, ICT and versatility, ICT and teaching activities including consciousness of echological balance is significant. The only strategy which the effect of both IT teachers? knowledge about ICT vision and the variable of computer sufficiency was found significant is IT and theaching activities including strategy of the echological balance consciousness. The effect of both IT teachers? knowneldge about ICT vision and the proficiency of computer laboratory on their teaching activities was not found significant. Furthermore, more information were not obtained about the significance of the effect of both IT teacher?s Internet connection and their knowledge about their ICT vision. The effect of both IT teachers? sufficiency of Internet connection at their school and their ICT knowledge on their theaching activities was not found significant. There was no significant difference between teaching activites of ICT teachers? which were before and after their attendance to the online discussion environment about ICT vision of Turkey.