Göllüdağ-Acıgöl (Kapadokya Volkanik Provensi) bölgesinde yer alan Karnıyarık tepe cüruf konisinin ve Güneydağ tüf halkasının patlama ve yerleşme dinamiklerinin saptanması
Investigation of eruptive and settling dynamics of Karniyarik tepe scoria cone and Güneydağ tuff ring in Göllüdağ-Acigöl sector (Cappadocia Volcanic Province)
  1. Tez No: 305916
  2. Yazar: ASLIHAN ANÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN AYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, volkanizma, cüruf konisi, tüf halkası, patlama dinamiği, parçalanma, Cappadocian, magmatism, scoria cone, tuff ring, explosion dynamic, fragmentation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Orta Anadolu'da KD-GB doğrultusunda, Neojen-Kuvaterner yaşlı Kapadokya Volkanik Provensi (KVP), yaklaşık 250 km uzunlukta ve 100-150 km genişlikteki bir alandır. Bölgede monojenetik kökenli maarlar, tüf halkaları ve özellikle çok miktarda monojenetik kökenli cüruf konileri dikkati çekmektedir.Çalışma kapsamında Göllüdağ-Acıgöl Grubunda yer alan riyolitik bileşimdeki Güneydağ tüf halkasının tabanından başlanarak zirvesine doğru ve bazaltik bileşimdeki Karnıyarık Tepe cüruf konisinin zirvesinden başlanarak gözlenen tabanına doğru tüm farklı stratigrafik patlama seviyelerinden alınmış örnekler üzerinde yapılan kimyasal mineralojik ve dokusal analizler sonucu, su/magma kütlesel oranları, tanelerin gözenekliliği, patlama seviyelerinin altpopülasyon oranları gibi parametreler incelenerek patlama dinamikleri ortaya konulmuş ve patlama tipi değişimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Farklı seviyelerdeki ürünlerin tane boyu dağılımları belirlenerek ve tane boyu parametreleri hesaplanarak parçalanma dereceleri hakkında fikir yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the Central Anatolia, NE?SW direction of the Neogene-Quaternary old Cappadocian Volcanic Provensi (KVP) is a field of approximately 250 km in length and 100-150 km in width. Maars, tuff rings in the monogenetic origin and especially a large amount of scoria cones in the monogenetic origin must be in the area attract attention.Within the context of the study, by the parameters such as water/magma mass ratios, the porosity of particules, subpopulation ratios of explosion levels were researched after chemical, mineralogic and textural analysis had been made on samples that had been got from different stratigrafic explosion levels in the between observed base and summit of Karnıyarık Tepe Scoria Cone at basaltic composition and Güneydağ Tuff Ring at quaternary rhyolitic composition in the Göllüdağ-Acıgöl group the eruption dynamics of the tuff ring and the scoria cone are introduced and the eruption type changes has been studied to determine. By determining grain size distributions of products in the different explosion levels and by calculating the parameters of grain size is carried out the idea about the degree of fragmentation.