Fosfodiesteraz ıv inhibitörü olan rolipramın renal reperfüzyon hasarı üzerine etkisi
The effect of rolipram, a fosfodiesterase 4 inhibiting agent, on kidney reperfusion injury
- Tez No: 305996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Rolipram, renal iskemi, iskemi reperfuzyon hasarı ( İ /R ), Rolipram, renal ishemia, ishemia reperfusion injury ( İ / R )
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Böbrek iskemisi; böbrek transplantasyonu, parsiyel nefrektomi, sepsis, çeşitli ürolojik girişimler ve hidronefroz gibi çeşitli klinik durumlarda sık görülen bir tablodur. Bu yüzden nefron koruyucu cerrahinin önemi zamanla daha da artmaktadır. Böbrek iskemisine bağlı böbrek dokusunda meydana gelen hasarı en aza indirmek için çeşitli farmakolojik alanlar deneysel olarak çalışılmaktadır. Bunlar içinde çeşitli fosfodiesteraz inhibitörleri mevcuttur. Bizde bu çalışmamızda fosfodiesteraz 4 inhibitoru olan Rolipram adlı ajanın renal reperfüzyon hasarı üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Çalışmamızda 30 adet sıçan altışarlı 5 ayrı gruba ayrılması planlandı. 1.gruba herhangi bir şey yapılmadı, 2.gruba 30 dk boyunca renal pediküle klemp konuldu. 3.gruba klemp konulmadan 30 dk önce, 4.gruba klemp konulduğu esnada, 5.gruba klemp açıldıktan 30 dk sonra 1mg/kg intraperitoneal rolipram verildi. Klempleme süresi 30 dakika olarak belirlenmiştir. Bu grupların hepsine 24 saat sonra nefrektomi uygulandı. Alınan her böbrek dokusunun yarısının histopatolojik incelenmesiyle enflamasyon, tubuler nekroz ve apoptosize bakıldı. Diğer yarısının biokimyasal yöntemlerle malondialdehit, süperoksit dismutaz, katalaz seviyeleri ölçüldü.Bulgular: Çalışmada Rolipram verilmesiyle, sıçanlarda renal İ/R hasarı belirgin azaldı. Oksidatif hasarda serbest radikallerin neden olduğu lipit peroksidasyonunun stabil metaboliti olan malondialdehid seviyeleri; 2.(İ/R) grupta özellikle 5 gruptan belirgin olarak daha yüksekti. Aynı zamanda antioksidan enzim olan Superoksit Dismutaz ve Katalaz seviyesi 5.grupta 2.gruptan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Histopatolojik olarak enflamasyon açısından Rolipram verilen gruplarla 1.( kontrol) ve 2.(İ/R ) gruplar arasında istatistiksel çok anlamlı fark olmamasına rağmen,5 grupta tubuler nekroz ve apoptosis 1.( kontrol ) grup hariç diğer gruplardan anlamlı derecede düşük bulunmuşturSonuç: Rolipram, renal İ/R hasarına yol açabilecek cerrahi girişimlerde kullanılarak, oluşabilecek oksidatif renal doku hasarı azaltılabilir ve renal fonksiyonun ileri derecede bozulması engellenebilir kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: Renal ischemia is a common entity that seen in renal transplantation, partial nephrectomy, sepsis, and a variety of urological procedures and various clinical situations, such as hydronephrosis. Therefore, the importance of nephron-sparing surgery is increasing with time. To minimize the damage of renal ischemia in the kidney tissue, various pharmacological agents studied experimentally. These agents include the various phosphodiesterase inhibitors. In this study, we aimed to investigate the effect of the Rolipram as agent of phosphodiesterase 4 inhibitor, on renal reperfusion injury.Method and Materials: The study was planned by separation of 30 rats to 5 different groups containing 6 in each. In the first group nothing was done. In the second group the renal pedicle clamped for 30 minutes. In the third group, 30 min before clamping, in fourth group when clamp is placed, in fifth group after 30 minutes opening the clamp, 1mg/kg rolipram was given intraperitoneally by injection. Clamping time was determined as 30 minutes. Nephrectomy was performed 24 hours after all of these groups. For each kidney, half of the tissues examined histopathologically for inflammation, tubular necrosis and apoptosize views. The other half of the kidneys examined by biochemical methods including malondialdehyde, superoxide dismutase, catalase levels measuring.Findings: In rats with the administration of Rolipram, renal I / R injury significantly decreased. In oxidative damage, malondialdehyde levels, which is stable metabolite of lipid peroxidation caused by free radicals was significantly higher in second (I / R) group than fifth group in particular. At the same time that the antioxidant enzyme superoxide dismutase and catalase levels were significantly higher in Group 2 than group 5. Histopathologically, the inflammation of the groups which administrated Rolipram compared with group 1 (Control) and 2 (I / R), there was not a very significant difference. Tubular necrosis and apoptosis in group 5 was significantly lower than the other groups except group1(control).Result: We consider that Rolipram is an opinion in surgical procedures which can lead to renal I / R injury and can decrase oxidative renal tissue damage and severe deterioration of renal function