Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda PET/BT'de saptanan primer ve metastatik lenfoma, akciğer ve meme kanserlerinin lateralitesi ve F18-FDG aktivitesi ile ilişkisi
The laterality of the primary and metastatic lymphoma, lung and breast cancers determined on PET/BT at nuclear medicine department of cukurova university medical faculty and the relationship with F18-FDG uptake
- Tez No: 306011
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZOĞUL SARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lateralite, Akciğer kanseri, Meme kanseri, Lenfoma, F18-FDG-PET, SUVmax, Laterality, Lung cancer, Breast cancer, Lymphoma, FDG-PET, SUVmax
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: İnsan vücudunun internal anatomisi belirgin asimetri göstermektedir. Bu açıdan ortaya çıkan malignensilerde de vücutta izlenen bu asimetriyle ilişkili olarak benzer lateralite eğilimleri görülebilir. Bu çalışmada, PET/BT ile görüntülenmiş lenfoma, akciğer kanseri ve meme kanseri olguları retrospektif olarak incelenmiş ve primer tümör ve metastazlarının lateraliteye göre dağılımları belirlenerek, SUVmax değerleri üzerinden lateralite ile metabolizma arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu şekilde söz konusu tümörlerin lateralite eğilimleri sadece anatomik olarak değil metabolik olarak da değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntemler: 75 lenfoma, 71 akciğer ve 38 meme kanseri olmak üzere toplam 184 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Ayrıca PET/BT görüntüleri tekrar incelenerek primer tümör ve lezyonlarının SUVmax değerleri kaydedildi.Bulgular: Çalışmada akciğer kanserinde primer tümör ve lezyonlarının sağ tarafta, lenfomada ise lezyonların sol tarafta yerleşme eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir. Lezyonların SUVmax değerleri lateraliteye göre incelendiğinde ise meme kanserinde sol tarafta ölçülen SUVmax değerlerinin sağ tarafta ölçülenlerden daha yüksek oldukları saptanmıştır (p = 0,01).Sonuç: Meme kanseri için sol tarafta ölçülen SUVmax değerlerinin yüksek bulunması, tümör yerleşimiyle SUVmax değerleri arasındaki muhtemel ilişkinin göstergesi olarak sayılabilir. Dolayısıyla, daha geniş hasta serileriyle yeni çalışmaların yapılması, kanserdeki asimetrik metabolik eğilimlerle prognoz arasındaki ilişkinin gösterilmesi açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The internal anatomy of the human body displays marked asymmetry. In this regard, the malignancies may have similar tendency of laterality associated with the asymmetry of the human body. In this study, it was aimed to assess the correlation with metabolism and laterality by comparing the SUVmaxs of the lesions of lymphoma, lung and breast cancers imagined on PET/BT, retrospectively. Therefore, the laterality tendency of the tumors was appreciated not only anatomically but also metabolically.Material and methods: 75 lymphomas, 71 lung cancers and 38 breast cancers, totally 184 patients were examined retrospectively. The PET/CT images were reviewed and the SUVmaxs of the primary tumors and the lesions were recorded.Results: In this study, it was observerd that in lung cancers, the primary tumors and lesions have a tendency to locate on the right side of the body; the lymphomas have a tendency to be on the left side of the body. It was determined that in breast cancer, the SUVmaxs measured on the left side was higher than those on the right side (p = 0,01).Conclusion: Regarding higher SUVmax values in the left side of patients with breast cancer, it may be stated that there is an association between location of tumors and SUVmax values in cancers. Therefore, further studies with a large number of patients may be important in order to expose the correlation with the prognosis and the asymmetric metabolical tendencies in cancers.