Soliter pulmoner nodül saptanan hastaların PET-BT bulgularının hisyopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması
Comparison of PET-CT findings with histopathologic results of patients with solitary pulmonary nodules
  1. Tez No: 369784
  2. Yazar: HATEM DİLEK YÜNSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HANTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Soliter Pulmoner Nodül, PET-BT, SUV/max, Benign Malign, Solitary Pulmonary Nodule, PET-CT, SUV/max, Benign Malign
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Soliter Pulmoner Nodül Saptanan Hastaların PET-BT Bulgularının Hisyopatolojik Sonuçlarla Karşılaştırılması Amaç: Soliter pulmoner nodül (SPN) akciğer grafilerinde genellikle rastlantısal olarak görülen bir bulgudur. SPN'nin etyolojileri ve tanısal yaklaşımları ülkeler arasında farklılıklar göstermektedir. Özellikle erken evre akciğer kanseri olmak üzere, SPN'nin pek çok benign ve malign etyolojilere bağlı olması nedeniyle, akciğer grafilerinde saptanan SPN'nin araştırılması son derece önemlidir. Son yıllarda kullanıma giren PET- BT'nin, SPN'nin etyolojisinine yönelik benign-malign ayrımında önemli katkılar sunduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada SPN ile başvuran hastaların etyolojilerini saptamak için çekilen PET-BT'deki SUV-max değerleri ile histopatolojik sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniği'ne Ocak 2011 ile Ocak 2014 tarihleri arasında başvurmuş ve toraks BT'sinde SPN saptanmış 600 hastadan, PET BT ve histopatolojik sonuçları olan 110 (%18,3) hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Malign – benign ayrımı için, SUV-max değerleri ile histopatolojik sonuçları karşılaştırılmıştır. PET BT tetkiki“Siemens, Biograph 6, HI-REZ, USA”marka tarayıcısı ile Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Duhaylongsod ve ark. çalışmasında da kabul edildiği üzere, SUV-max ≥ 2.5 malignite lehine sınır olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma grubumuzda bulunan 110 hastanın 90'ı (% 81,8) erkek ve 20'si (% 18,2) kadın olup, medyan yaş (min-max) 62 (34-83) bulundu. Histopatolojik sonuçlara bakıldığında 72'sinde (% 65,5) malign, 38'inde (% 34,5) ise benign etyoloji saptandı. Malign olguların SUV – max medyan değeri 10,15 (min –max: 1,1-34,5) iken benign olguların medyan değeri 1,85 (min-max: 0-9,7) olarak saptandı, (p=0,0001). Malign histopatolojiye sahip 72 hasta arasında en sık görülen malignite alt tipi 30 hasta ile (% 41,7) adenokarsinomdu. PET-BT sonuçlarına göre SUVmax ≥ 2,5 saptanan 72 malign olgunun 69'unda (% 95,8), 38 benign olgunun 13'ünde ise (% 34,2) pozitif olduğu görülmüştür (p=0,0001) (sensitivite: %68,4, spesifite: %95,8) Yapılan ROC analizinde farklı SUV-max değerleri yönünden bakıldığında, SUV-max ≥ 3,7 değerinde sensitivite (% 82) ve spesifite (% 90) değerlerinin en anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç: Pek çok çalışmada maligniteyi göstermede SUV-max değeri 2,5 ve üzeri alınmış olsa da, bizim çalışmamızda SUV-max değerinin 3,7 ve üzerinde alınmasının maligniteyi göstermede daha değerli olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, ülkemiz için önemli sorunlardan birisi olan tüberküloz hastalığı ile ilgili lezyonlarda da yüksek SUV-max değerlerinin olabileceği, bu nedenle SPN'li hastaların ayırıcı tanısında dikkat edilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of PET-CT Findings With Histopathologic Results Of Patients With Solitary Pulmonary Nodules Purpose: Solitary pulmonary nodules (SPNs) are usually detected icncidentally on chest radiographs. The etiology of and diagnostic approaches to SPNs differs between various countries. Since various benign and malign, especially early stage of lung cancer, etiologies are responsible for SPN, iIt is very important to evaluate any SPN, detected at chest radiographs. PET-CT, which is being used within the recent years, has an important contributions on differential diagnosis of benign or malign nodules, solving the etiology of SPN. In this study, we aimed to compare the SUV-max values of solitary pulmonary nodules on PET-CT evaluation with histopathological results. Material and Methods: In this study, 600 patients, admitted to Pulmonology Department of Cukurova University Medical Faculty between January 2011 and January 2014, were retrospectively analyzed. Among them, 110 (%18,3) patients with SPN which were diagnosed with chest computed tomography and diagnosed histopathologically were included in the study for evaluation. The SUV-MAX values on PET-CT and histopathological results were compared statistically. PET-CT was performed“Siemens, Biograph 6, HI-REZ, USA”brand machine in Nuclear Medicine Department of Cukurova University. The limit of SUV-max value for malignancy was accepted as ≥ 2.5, found on the study of Duhaylongsod et al. Findings: Among 110 patients of our study, 90 (81.8%) were male patients, 20 (18.2%) were female patients. The median age (min-max) was found 62 (34-83). Histopathologicallly, 72 cases were malign and 28 cases were benign etiology. The median SUV-max value for malignant nodules (min-max) was found 10.15 (1.1-34.5), and the median SUV-max value for benign nodules was found 1.85 (0.0-9.7), (p=0.0001). Adenocarcinoma (41.7%) was the most common subtype among all 72 malignant histopathologies. Of 72 malign cases, the SUV-max ≥2.5 was detected in 69 patients (95.8%). Of 38 benign cases, the SUV-max ≥2.5 was detected in 13 patients (34.2%) (p=0.0001) (sensitivity: %68.4, specifity: %95.8). On ROC analysis depending on various SUV-max values detecting malignancy; at the value of SUV-max ≥ 3.7, the sensitivity (%82) and the specifity (%90) value were found to be the most significant. Conclusion: Although SUV-max ≥2.5 was considered as reference value for detecting malignancy in various studies, SUV-max ≥ 3.7 was found to be more valuable for detecting malignancy in our study. However, we think that high values for SUV-max can be detected on lesions with tuberculosis at prevalent countries, like Turkey and should be taken in account in the differential diagnosis of SPN.