Çocuklarda hastane kökenli acinetobacter baumannii izolatlarının antibiyotik duyarlılıkları ve moleküler epidemiyolojisi
Molecular epidemiology and antibiotic susceptibility pattern of nozocomial acinetobacter baumannii isolates in children
  1. Tez No: 306015
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜR GÜNDEŞLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ AKSARAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, Acinetobacter baumannii, Pulsed field gel electrophoresis, Nosocomial infections, Acinetobacter baumanni, pulsed field gel electrophoresis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Acinetobacter baumannii suşları ile oluşan hastane enfeksiyonları son yıllarda morbidite ve mortalitenin önemli bir sebebi haline gelmiştir. Biz bu çalışmada hastanemizde yatmakta olan çocuk hastalardan izole edilen Acinetobacter baumannii suşlarının neden olduğu enfeksiyon tiplerini ve bu suşların antibiyotik duyarlılığı, fenotipik ve genotipik özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık.Yöntem: Bu çalışmaya klinik örneklerinde Acinetobacter Baumannii suşu izole edilen 69 çocuk hasta dahil edildi. İzole edilen suşların neden olduğu enfeksiyon tipleri ve bu izolatların antibiyotik duyarlılıklarına bakıldı. Yanı sıra, bu suşlarda antibiyotipleme yöntemi fenotipik ve pulsed field gel electroforesis yöntemi ile genotipik özellikleri değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 69 hastanın % 50'sinde A. baumanni'ye bağlı enfeksiyon tespit edildi. Hastane kökenli pnömoni en fazla tespit edilen enfeksiyon tipi idi (% 58). Karbapenem direnci % 91.3 oranında tespit edildi. Tigesikline karşı direnç oranı yalnızca % 18.84 idi ve kolistin direnci tespit edilen suş yoktu. Fenotipik bir yöntem olan antibiyotipleme sonucunda 69 A. baumannii izolatın; birisi 62 üyeden oluşan diğeri 2 üyeden oluşan 2 küme içerisine dağıldığını belirledik. Pulsed Field Gel Electrophoresis ile inceleme sonunda 8 majör küme ve 2 ayrı izolat olmak üzere toplam 10 küme belirlenmiştir.Sonuç: Acinetobacter baumannii hastane kaynaklı enfeksiyonlarda önemli bir role sahiptir ve antibiyotik direnci yüksek oranda izlenmektedir. Acinetobacter baumannii izolatlarının tiplendirilmesinde moleküler tiplendirme yöntemleri fenotipik yöntemlerden daha üstündür.
Özet (Çeviri)
Background: Acinetobacter baumannii have been a leading cause of nosocomial infections, causing significant morbidity and mortality. In the present study, we aimed to investigate the types of nosocomial infections caused by Acinetobacter baumannii and antibiotic susceptibility pattern, and phenotypic and genotypic characteristics of Acinetobacer Baumannii isolates in our center.Method: Sixty-nine children in whom Acinetobacter baumanii isolated from their clinical specimens were included in the present study. Types of nosocomial infections caused by these isolates were evaluated. In addition, antibiotic susceptibility pattern, and phenotypic and genotypic characteristics of those isolates were determined via antibiotyping and pulsed field gel electrophoresis methods, respectively.Results: Fifty of 69 children were considered to have nosocomial infection caused by Acinetobacter baumannii. Nosocomial pneumonia (50%) was the commonest type of those infections. The rate of carbapenem resistance was determined as 91.3%. Tigecycline resistance was found as 18.84%, while no isolate was found to have colistine resistance. Following antibiotyping, 69 Acinetobacter baumannii isolates clustered into two groups of which the biggest have 62 members. Totally 10 groups which were consisted of 8 major and two minor groups were determined via pulsed field gel electrophoresis.Conclusion: Acinetobacter baumannii isolates are leading cause of nosocomial infections have high rate multi-drug antibiotic resistance. Molecular typing methods are over phenotyping methods in determining the type of Acinetobacter baumannii isolate.