Normal populasyonda prevertebral yumuşak doku kalınlığının manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Measurement of prevertebral soft tissue thickness in adult population with magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 306052
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prevertebral Yumuşak Doku, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Servikal Bölge, Prevertebral Soft Tissue, Magnetic Resonance Imaging, Cervical Region
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Normal Populasyonda Prevertebral Yumuşak Doku Kalınlığının Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi, İbrahim Öztürk, Radyoloji AD, Sivas, 2010Servikal prevertebral yumuşak doku kalınlığı, travmalarda gelişen hematom ve yumuşak doku ödeminde, bu bölgede oluşan abse ve enfektif durumlarda ve yine bu bölgenin kitle lezyonlarında artmaktadır.Yaptığımız retrospektif çalışmada, erişkin olgularda servikal bölge için prevertebral yumuşak doku kalınlığının ölçülmesi planlanmıştır. Bu amaçla, çeşitli nedenlerle Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Kliniği'nde servikal spinal manyetik rezonans görüntüleme yapılmış ve prevertebral bölge için patoloji tariflenmemiş 20-69 yaşlar arasındaki kadın-erkek toplam 136 olgu üzerinde ölçüm yapılmıştır.Çalışmamızda prevertebral yumuşak doku kalınlığının üst sınırı C1 seviyesinde 10 mm, C2 ve C3 seviyesinde 7 mm, C6 ve C7 seviyesinde 20 mm olarak ölçülmüştür. C4 ve C5 vertebra seviyeleri için ölçümler, larinks ve özofagusun bu bölgedeki değişebilen süperpozisyonları nedeniyle yüksek değişkenlik göstermektedir. En düşük değişkenlik ve standart deviasyon C2 ve C3 vertebra seviyelerinde bulunmuştur. Cinsiyetlere göre olguların prevertebral yumuşak doku kalınlığı karşılaştırıldığında C2, C4 ve C7 seviyesinde cinsiyetler arası farklılık önemli bulunurken diğer seviyelerde önemsiz bulunmuştur.Sonuç olarak prevertebral yumuşak doku kalınlığı bu bölgeyi etkileyen patolojilerin tesbitinde önemlidir. Biz bu çalışmada prevertebral yumuşak doku kalınlığının normal değerlerini manyetik rezonans görüntüleme ile ortaya koymayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
İbrahim Öztürk, Radiology Department, Sivas, 2010Cervical prevertebral soft tissue thickness increases in hematoma and edema due to trauma. Also abscess, infections and masses that located in this region effect prevertebral soft tissue thickness.We proposed to measure cervical prevertebral soft tissue thickness in adult cases. For this, measurements were performed on 136 patients who doesnt have pathology for prevertebral region. The patients were choosed from who performed cervical spinal MRI in Radiology Department of Cumhuriyet University Medicine Faculty Hospital. Patients ages were between 20-69 years.In our study, the upper limit of prevertebral soft tissue were 10 mm at C1, 7 mm at C2 and C3, 20 mm at C6 and C7 level. The measurements were so variable for C4 and C5 levels due to different superpositions of the esophagus and larynx. The smallest variability and calculated standart deviations were found at C2 and C3.As a conclusion; the thickness of the prevertebral soft tissue is important in the detection of underlying injuries to the cervical spine. We propose the obtained values as the upper limits of normal for prevertebral soft tissue thickness on magnetic resonance imaging in the adult population