2007-2009 yılları arasında kliniğimizde tedavi edilen akciğer kanserli hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients identified as lung cancer to be treated at radiation oncology deparment of cumhuriyet university medicine faculty between the years 2007 and 2009
  1. Tez No: 306109
  2. Yazar: MİNE ŞALK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEN YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, kemoterapi, kemoradyoterapi, küçük hücreli akciğer kanseri, küçük hücre dışı akciğer kanseri, Lung cancer, chemotheraphy, chemoradiotheraphy, small cell lung cancer, non small cell lung cancer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'ne Ocak 2007- Aralık 2009 yılları arasında müracaat eden akciğer kanseri tanısı konmuş 180 hasta retrospektif olarak incelenmiştir.Bu çalışma kapsamında küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) ve küçük hücre dışı akciğer kanserlerinin (KHDAK); sigara, komorbid hastalıklar ile ilişkisi, cinsiyetlere göre dağılımı, tümörün histolojik tiplere göre dağılımı, evreleri, evrelere göre tedavisi, kemoterapide kullanılan ilaçların, radyoterapinin, kemoradyoterapinin, cerrahi tedavinin sağkalıma etkisi, metastaz yerleri, kemoterapi ve radyoterapilerin yan etkileri araştırılmıştır.Akciğer kanseri tanısı konmuş 180 hasta incelemeye dahil edildi. 70 hastanın altı aylık kontrolleri yapılamadığı için çalışma dışı bırakıldı. Kliniğimize başvuran hastaların 147'si erkek(%81,66), 43(%18,33)'ü kadındır. Hastaların 42'sinin (%23,3) KHAK ve 138'nin (%.77.7) KHDAK tanısı aldıkları gözlendi. KHDAK tanısı almış olan hastalarda en sık izlenen histolojik alt tip 122 (%88,4) hasta ile yassı hücreli akciğer kanseri idi. Hastaların en sık başlangıç evresi evre 4 idi (n=72; (%52,2). KHAK'de ise 23 hasta (%54,8) sınırlı, 19 hasta (%45,2) yaygın evrede idi. KHDAK'de evrelere göre sağkalım anlamlı olarak farklı idi (p=0,008). Artmış RT dozunun yaşam süresini arttırdığı gözlendi. Her iki akciğer kanseri tipinde de en sık gözlenen uzak metastaz beyin metastazı idi.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, 180 patients applied to Oncology Department of Cumhuriyet University Medicine Faculty between January 2007 and December 2009, and identified as lung cancer have been retrospectively investigatedIn this study, for the small cell lung cancer (SCLC) and non-small cell lung cancer (NSCLC); smoking, relation with comorbid diseases, distribution with respect to sexuality, distribution of tumour according to histological types, stage, treatment according to staging, effects of medicine used in chemotherapy, radiation therapy, chemoradiation theraphy and surgical treatment on survival, site of metastasis, side effects of chemotherapy and radiation therapy have been searched.180 patients identified as lung cancer have been included to this investigation. Because six months controls of 70 patients could not be done, they have been excluded from this study. The counts of male patients applied to clinic was 147 and the females was 43.The SCLC have been observed 42 patients (%23,3), NSCLC 138 patients (%77,7). 122 patients of 138 NSCLC (%88.40) have squamous cell carcinoma type. Survival time has changed in all stages significantly in NSCLC (p=0,008). Survival increased with higher doses radiation therapy. Metastasis areas have been investigated and for both SCLC and NSCLC, the most frequent encountered was the brain metastasis.