El cerrahisi hastalarında rejyonel intravenöz anestezinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of ıntravenous regional anesthesia in patients made of hand surgery
- Tez No: 306112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KAYGUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Prilocain, Deksketoprofen, Rejyonel İntravenözAnestezi, Prilocain, Deksktoprofen, Regional intravenous Anesthesia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada rejyonel intravenöz anestezi ile el cerrahisi geçirmişolgularda tek başına lokal anestezik kullanımı ile adjuvan ilaç ilave edilmesininetkinliğini araştırmayı amaçladık.Adjuvan ilaç olarak lokal anesteziklere non steroid antiinflamatuar ajankatkısının cerrahi sırasında ve sonrasında hasta üzerinde bıraktığı olumlu veolumsuz etkilerini değerlendirdik.Retrospektif olarak yaptığımız çalışmada Ocak 2010-Ağustos 2011 tariharalığında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi AmeliyathanesindeRejyonel intravenöz anestezi ile opere edilmiş el cerrahi hastaları kayıtlarıdeğerlendirilmiştir.Kayıtlarına ulaşılan ve çalışmaya dahil edilen 44 hastadan22'si adjuvansız grup (grup I), diğer 22 hasta adjuvan ilaç kullanılan grup (grupII) olarak nitelendirdik.Çalışmada sensoriyel blok başlama ve bitiş zamanı,motorblok başlama ve bitiş zamanı,cerrahi yara vas değerleri, turnike vas değerleribakıldı.Çalışmamızda adjuvan ilaç olarak non steroid antiinflamatuar kullanımınınRİVA tekniğinde cerrahi sırasında ve sonrasında hasta üzerinde ağrı açısındanolumlu etkiler bıraktığını, istatistiksel olarak anlamlı bulduk.Bu etkiler; Grup I'insensoriyal blok başlama zamanı ortalaması 9,40 dk, Grup II'nin sensoriyal blokbaşlama zamanı ortalaması 7,09 dk olup Turnike VAS değerleri; grup II `de40.dakikadan itibaren daha düşük bulundu.Sonuç olarak Deksketoprofen'in RİVA'daintraoperatif ve postoperatif ilk 24 saatte, analjezik gereksinimini azalttığısonucuna varıldı. RİVA tekniğinin geliştirilmesine yönelik adjuvan ilaç katkısınınetkilerinin araştırılmasına yönelik farklı çalışmalara ihtiyaç duyulduğukanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, intravenous regional anesthesia, patients underwent handsurgery with local anesthetic alone was to investigate the effectiveness ofsupplementation with the use of adjuvant drugs.Non-steroidal anti-inflammatory drug as an adjuvant agent to localanesthetics during surgery and after the patient had left on the contributionevaluated the effects of positive and negative.Our retrospective study, January 2010-August 2011 on a range ofintravenous regional anesthesia operating room of Cumhuriyet University MedicalFaculty Hospital were operated with hand surgery patients were evaluatedrecords.The records of 44 patients, 22 adjuvant can be reached and included in thestudy group (group I), the other 22 patients used adjuvant drugs characterized theresults as a group (group II). Study start and end time of sensory block, the startand end time motor block, the surgical wound VAS values,tourniquet VAS values were measured.The use of non-steroidal anti-inflammatory drugs as adjuvant study RIVAtechnique during and after surgery on the patient, leaving a positive impact interms of pain, we found statistically significant. These effects; Group I. Theaverage time to start sensory block 9,40 minutes, Group II sensoryblock onset time of 7.09 minutes and average VAS values of the turniquet; ingroup II were lower from 40 minute.As a result, intraoperative, and postoperativefirst 24 hours in RİVA.Deksketoprofen concluded that to reduce the need foranalgesics.Contribution to the study of the effects of adjuvant drugs for thedevelopment of RIVA technique is needed for the different activities of theopinion.