Açık kalp cerrahisi sonrası aletli periton diyalizinin renal replasman tedavisi olarak kullanımı
The usage of ambulatory peritoneal dialysis as a renal replacement therapy after open cardiac surgery
- Tez No: 306179
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN SANİSOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek yetmezliği, açık kalp cerrahisi, aletli periton dializi, acute renal failure, open heart surgery, ambulatory peritoneal dialysis therapy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kalp cerrahisi geçiren hastalarda böbrek hasarı ve takiben akut böbrek yetmezliği (ABY) gelişmesi, kalp cerrahisinin korkulan komplikasyonlarındandır. Yaş, preoperatif böbrek hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyon (EF) düşüklüğü kardiyopulmoner bypass (KPB) sonrası böbrek fonksiyonlarında bozulma eğilimini arttırmaktadır. Hemodinamik ve renal destek stratejilerine rağmen, ABY yüksek mortalite ve morbidite ile seyreder. Böbrek fonksiyonlarının azalması sonucu atık ürünlerin birikerek, yaşam fonksiyonlarını bozmaya başladığı noktada renal replasman tedavisi (RRT) gerekmektedir. RRT olarak hemodiyaliz, periton diyalizi veya hemofiltrasyon uygulanabilir. Bu çalışmamızdaki amacımız, aletli periton diyalizi uygulamasının RRT olarak kullanımını ve sonuçlarını değerlendirmekti.Kliniğimizde 2003-2011 yılları arasında açık kalp cerrahisi uygulanmış hastalar retrospektif olarak tarandı. İntraoperatif periton diyaliz kateteri yerleştirilmiş ve postoperatif aletli periton diyalizi uygulanmış 19 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri retrospektif olarak dosya bigilerinden tarandı.Hastaların 11'i erkek 8'i kadındı. Ortalama yaş 66 idi. Bu hastaların 13 tanesine koroner bypass, 3 tanesine koroner ve kapak, 1 tanesine kapak, 1 tanesine koroner ve assendan aortplastisi ve 1 tanesine koroner, kapak ve sol ventrikülde kitle exizyonu ameliyatı yapıldı. Bu hastaların 15 tanesi kronik böbrek hastası idi. Hastaların kreatinin ortalaması 4,75mg/dl, MDRD GFR ortalaması 18,68 mL/dk/1,73m2 idi. EF ortalamaları %51,11, EUROSCORE puanlamasına göre 1 hasta düşük, 5 hasta orta ve 13 hasta yüksek EUROSCORE grubuna giriyordu.Hastalara periton dializi, postoperatif cerrahi yoğun bakımda hemen başlandı. Postoperatif erken dönemde 2 hasta multiorgan yetmezliği nedeniyle kaybedildi. 1 hasta drenaj nedeniyle kanama revizyonuna alındı. 2 hastada kateter sızdırması, 1 hastada plevral effüzyon, 1 hastada da hem peritonit hem de plevral effüzyon saptandı. Hastaneden taburcu olurken renal replasman tedavisi olarak, hastaların 11 tanesi aletli periton dializi, 1 tanesi hemodiyaliz tedavisi görüyordu. 5 tanesi ise periton dializi sonlandırılmış herhangi bir renal replasman tedavisine ihtiyaç duymuyordu.Postoperatif renal replasman tedavisi sonlandırılmadan devam eden hastalar incelendiğinde, preoperatif MDRD GFR değeri 20 mL/dk/1.73m2 ve altında olan (1 hasta hariç) hastaların renal replasman tedavisini devam ettirmeye ihtiyaç duyduğu, MDRD GFR değeri 20 mL/dk/1.73m2 üzerinde olan hastaların ise bu replasman tedavisine bir süre sonra ihtiyaç duymadığını gösterdi.Bizim çalışmamızda elde edilen bulguları, olgu serileri ile karşılaştırdığımızda elde edilen sonuçlar, açık kalp cerrahisinde aletli periton dializi uygulaması kabul edilebilir sonuçlar ortaya koymuştur. Açık kalp cerrahisi geçirmiş, ABY riski olan ve bu nedenle RRT alması kuvvetle muhtemel olan, yeterli sosyal/aile desteği olan, klinik olarak uygun hastalarda postoperatif aletli periton diyalizinin, güvenle uygulanabilecek bir tedavi seçeneği olduğunu düşünmekteyiz. Konu ile ilgili iyi planlanmış, daha geniş karşılaştırmalı klinik çalışmalara gereksinim vardır
Özet (Çeviri)
Acute renal injury and renal failure development is a serious complication following cardiovascular surgery.Age, preoperative renal disease, diabetes, hypertension and low left ventricular ejection fraction increase the risk of renal function impairment. Despite the renal and hemodynamic support strategies, acute renal failure still has an increased morbidity and mortality.Renal replacement therapy is needed when there is a life-threathing risk of impaired renal functions. Intermittent hemodialysis, ambulatory peritoneal dialysis and continuous hemofiltration could be choosed for renal replacement therapy. Objective of this study is to evaluate the usage and outcome of peritoneal dialysis as a renal replacement therapy.This is a retrospective analysis of the patients who underwent open heart surgery between 2003 and 2011.We had choosen 19 patients who were scheduled for postoperative ambulatory peritoneal dialysis and were catheterizated during the operation. Data were obtained from the patients' files as well as from our cardiac surgery database.There were 11 male and 8 female postoperative cardiac patients. The average of the patients age was 66 years. Thirteen of these patients had coronary artery bypass grafting, 3 of them had coronary artery bypass grafting and heart valve surgery, 1 patient had heart valve surgery, 1 patient had coronary artery bypass grafting and aortoplasty, 1 patient had coronary artery bypass grafting and heart valve surgery plus an excision of left ventricular mass. Fourteen of these patients had chronic renal failure. The average creatinine level were 4,75mg/dl. The average of MDRD-GFR was 18,68 mL/dk/1,73m2 and EF is %51,11. According to EUROSCORE levels, 1 patient's score was low, 5 of them were moderate, 13 of them were high.The postoperative peritoneal dialysis had started immediately in the surgical intensive care unit. Two patient had died of multiple organ failure. One patient had been taken to the operation room because of bleeding complications. Two patient had bleeding complications of the peritoneal catheter. One patient had pleural effusion and 1 patient had pleural effusion and peritonitis.When the patients were discharged from the hospital, 11 patient had ambulatory peritoneal dialysis and 1 patient had intermittent hemodialysis. Five patient's ambulatory peritoneal dialysis therapy had been ended and those patients did not need any renal replacement therapy.According to our results, the patients who had preoperative MDRD-GFR value lower than 20 mL/min./1.73m2 had to go on renal replacement therapy. However the patients who had preoperative MDRD-GFR value higher than 20 mL/min./1.73m2 did not need any long term renal replacement therapy.When we compare the results of our study with the case series in the literature, ambulatory peritoneal dialysis therapy could be an acceptable renal replacement therapy option following cardiac surgery. Patients who underwent open heart surgery, ambulatory peritoneal dialysis therapy might be a secure medical therapy for the patients who are clinically suitable, who have any risk for acute renal failure and postoperative renal replacement therapy and also who have adequate social/family support. However more large clinical studies on this issue are needed in order to compare any clinical available data.