Futbol seyircisini şiddete yönelten faktörlerin değerlendirilmesi
Assessment of the factors that directs audiences to soccer violence.
- Tez No: 306195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Seyircisi, Spor, Şiddet, Football, Football audience, Sports, Violence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İstanbul ilinde bulunan Turkcell Süper lig' de oynayan Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray futbol takımlarının seyircilerinişiddete yönelten faktörlerin değerlendirilmesi:İstanbul ilinde bulunan Turkcell Süper lig' de oynayan Fenerbahçe,Beşiktaş,Galatasaray futbol takımlarının seyircilerinin şiddete yönelten faktörlerin değerlendirilmesi konusunda anket çalışması yaparak sonuçlar elde etmek amacı ile yapılmıştır.Araştırmanın Yöntemi, Futbol Seyircisini şiddete yönelten faktörlerin değerlendirilmesini inceleyen bu araştırmada taramaya yönelik bir yöntem uygulanmış ve araştırma iki aşamadan oluşmuştur. Araştırmanın ilk aşamasında amaca uygun mevcut bilgiler ilgili literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın ikinci aşaması olan uygulama aşamasında ise amaca ulaşmak için geliştirilen anketler örneklem gurubuna uygulanmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan Turkcell Süper lig'de oynayan Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray futbol takımlarının seyircilerinden stadyumlara maça giden seyirciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde bulunan Turkcell Süper lig' de oynayan Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray futbol takımlarının seyircilerinden stadyumlara maça giden seyircilerden toplam 1000 seyirci oluşturmaktadır.Verilerin İstatistiksel Analizinde toplanan anketler, kontrol edilerek eksik veya yanlış doldurulanlar araştırma dışında tutulmuştur. Daha sonra geçerli ve kabul edilebilir nitelikte olanları, SPSS15.0 paket programında değerlendirilmek üzere bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde istatistikî yöntem olarak; ölçeklerin alt boyutlarına ait frekans ve yüzde dağılımları hesaplanmıştır. Frekans ve yüzdelik dağılımlar alındıktan sonra birbirleriyle ilişkili olduğunu düşündüğümüz değişkenler arasında çapraz tablolar oluşturulmuştur. Çapraz tablolara Ki-Kare testi uygulanmıştır. Tabloların değerlendirilmesinde uygulanan Ki-Kare testinde yanılma payı 0.05 'dir.
Özet (Çeviri)
In Istanbul in the Turkish Super league 'is playing in Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray football clubs audiences evaluation of factors that lead to violence: the Champions League in Istanbul' is playing in Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray football clubs, the audience by doing a survey on the evaluation of the factors that lead to violence to achieve results was carried out to.Method of research, evaluation of the factors that lead to violence Football audience viewing and research, this study applied a method for screening consisted of two phases. The first stage of the research purpose is to present information in a systematic scanning of the literature related. Thus was created a theoretical framework on the subject. In the second phase of the implementation phase of the sample group administered questionnaires developed to achieve the goal.The research population in the province of Istanbul in the Champions league play Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray football clubs, the audience is to match the audience of the stadiums.Sample of the research in the province of Istanbul in the Turkish Super league 'is playing in Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray football clubs, the audience to match the audience of the stadiums are a total of 1000 spectators.Statistical Analysis of the data collected from surveys, questionnaires filled out by checking missing or incorrectly excluded from the research. Later ones are acceptable in the current and the SPSS 15.0 package program was transferred to a computer for evaluation. In the evaluation of the data, statistical methods, measures the frequency and percentage distributions were calculated by sub-dimensions. Frequency and percentage distributions of the variables we think are related to each other after receiving the cross-tables formed. Chi-square test was used to cross-tables. Chi-square test applied to the evaluation of statements in the fallibility of 0.05 is.