Erzurum ve çevresinde 0-5 yaş arası çocuklarda rotavirüs prevelansı'nın araştırılması
Research the prevelance of rotavirus in erzurum area between 0-5 years old children
  1. Tez No: 306280
  2. Yazar: ÇİĞDEM EDA BALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, 0-5 yaş arası çocuk, gastroenterit, prevalans, kaset test, Rotavirüs, 0-5 age child, prevalence, gastroenterit, card test
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çocukluk çağı gastroenteritlerinin en sık nedenlerinden biri olan rotavirüs, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde yüksek morbidite ve mortalite ile seyretmekledir. Dışkı örneklerinde viral antijen analizi tanı açısından önemlidir.Dünyanın pek çok yerinde rotavirüs enfeksiyonu tüm yıl boyunca görülür.Virüs fekal-oral yolla bulaşsa da diğer taraftan havadan ve damlacık yoluyla geçiş de bildirilmiştir.Bu çalışma akut gastroenterit öntanılı çocuk hastalarda rotavirüs aranması için alınan dışkı örneklerinde rotavirüs pozitifliğini belirlemek amacı ile yapıldı. Çalışmada 0-5 yaş arası çocuklarda rotavirüs enfeksiyonunun sıklığını değerlendirmek amaçlandı.Gaita örnekleri Kasım 2010 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında 5 yaş altı 129 gastroenterit şüpheli çocuktan alındı. Akut gastroenterit ön tanılı 129 çocuğun dışkı örneklerinde rotavirüs antijeni kaset testi ile araştırıldı.Örneklerin 36'sında (%27,9) rotavirüs antijeni saptandı. Rotavirüs enfeksiyonunun Ocak ve Şubat aylarında daha yüksek oranda olduğu görüldü. Tüm aylara bakıldığında ise aylar arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna varıldı.Rotavirüs gastroenteriti görülme sıklığı yaş, mevsim ve coğrafi özelliklere bağlı olarak değişmektedir. Özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilmesi için dışkı örneklerinde viral antijen analizinin tanı açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Rotavirüs, one of the most common causes of childhood gastroenteritis, proceeds with high morbidity and mortality especially in developing and developed countries. Analysis of viral antigen in stool sample is important for diagnosis.Throughout most of the world, rotavirus infection is present all the year round, which suggests that low-level transmission could break the chain of infection. The virus is spread by the faecal-oral route on the other hand airborne or droplet transmission has also been postulated.This study was performed to determine the positivity of rotavirüs in stool speciments taken for he request of rotavirus detection in children with acute gastroenteridis. We aim to determine the incidence of rotavirüs infection among 0-5 years old cildren.Stool samples were collected between Nowember 2010 and May 2011 from 129 children less than five years of age suffering from gastroenteritis. Rotavirüs antigen were detected by the card-test in stool speciments of 129 children.Rotavirüs was determined in 36 (%27.9) of patients speciments positive. Infection rate peaked in January and February. Looking at all the months, concluded that there isn?t significant difference between the months.The frequency of rotavirüs gastroenteritis differ, according to age, season and geographical characteristics. Analysis of viral antigen in stool samples is especially important in 0-5 years old infants, in order to predict clinical outcome and prevent inapproprate antibiotic use.