Elit bayan sporcular ile spor yapmayan bayan öğrencilerin toplumsal cinsiyet rolleri açısından karşılaştırılması (Türkiye'deki Üniversiteler üzerine bir araştırma)
Comparing the elit sportswomen and nonsportswomen according to their gender roles (a research on the Universities in Turkey)
  1. Tez No: 306291
  2. Yazar: GÖNÜL BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİNNUR GEREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Rolleri, Toplumsal Cinsiyet, Androjenlik, Spor, Gender Roles, Gender, Androgyny, Sport
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanlarda cinsiyet faktörü yalnızca fiziksel farklılıklar değil davranışsal farklılıklar da içeren bir özelliğe sahiptir. Cinsiyet kavramı temelde erkeksi ve kadınsı özellikler ile tanımlanmaktadır. Ancak, erkekler de kadınlar da davranışsal olarak karşı cinsin özelliklerini taşıyabilmektedir. Son yıllarda kadınların erkeksi özellikler taşımasına ilişkin birçok araştırma yapılmıştır. Kadının nazik, sevecen, merhametli gibi kadınsı özellikleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra toplum içerisinde özgüvenli, girişken, agresif gibi erkeksi özellikleri de taşıdığı görülmektedir. Kadınların hem kadınsı hem de erkeksi özellikleri taşıması, yalnızca insan olması anlamına gelen androjenlik kavramı ile açıklanabilir. Yapılan araştırmalarda spor yapan kadınların androjen özellik gösterdiği iddia edilmektedir.Bu araştırmada Türkiye'nin farklı üniversitelerindeki bayan öğrencilerden spor yapan ve yapmayanların cinsiyet rolleri bakımından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek üzere 400 kişilik bir örnek üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada Bem'in (1974) cinsiyet rolleri envanterinden yararlanılmıştır. Araştırmada sporcular ile sporcu olmayanlar arasında yapılan istatistiki analizler sonucunda cinsiyet rolleri bakımından anlamlı farklılıklar bulunmuş, kadın sporcuların androjen özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Bulgulara dayanarak, çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In humans, sex differences in behavioral factors, including not only physical difference is a feature. The concept is basically defined by gender, masculine and feminine characteristcs. However, men and women can carry the behavioral properties of the opposite gender. In recent years, many research has been done on women to carry masculine features. Women?s gentle, loving, compassionate, such as feminine features. Both masculine and feminine characteristics of womemn carry the human, which means that the concept is explained by androgen. Women who are alleged to show a future of androgen in sport studies.In this study, differences in gender roles for women involved in sports and do not make the showing is to determine the survey was conducted on a sample of 400 university student. Bem sex role inventory (1974) was used in research. Between athletes and non athletes as a result of the statistical analysis of the study, there were significant differences in gender roles. Female athletes have shown androgen feature. Various proposals have been made on the basis of the findings.