Çocuk gelişimi öğrencilerine verilen yabancı cisim aspirasyonları konusundaki eğitimin bilgi düzeyine etkisi
The effect of education offered to the students in child development department on their knowledge level about foreign body aspiration
  1. Tez No: 306290
  2. Yazar: NECLA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Cisim, Aspirasyon, Çocuk, Hemşire, Eğitim, Foreign Body, Aspirations, Child, Nurse, Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin yabancı cisim aspirasyonları konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması ve verilen eğitimin yabancı cisim aspirayonları ile ilgili bilgi düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır.Araştırma, Mayıs 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında Erzincan İli'nde çocuk gelişimi bölümü bulunan iki lise ve bir meslek yüksekokulunda okumakta olan toplam 231 öğrenci ile yürütülmüştür.Veriler 38 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Yabancı cisim aspirasyonları konusundaki eğitim (görsel sunu, video gösterimi ve maket üzerinde uygulamalı eğitim) üç aşamalı olarak verilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılımlar, ki-kare testi ve Mc Nemar testi kullanılmıştır.Araştırmada, öğrencilerin %91.8'inin yabancı cisim aspirasyonları konusunda her hangi bir kursa katılmadığı, %55'inin yabancı cisim aspirasyonları (kulak, burun, solunum yolu) ile karşılaştığı, yabancı cisim aspirasyonu ile karşılaşan öğrencilerin ise % 55.9'unun yabancı cisim aspirasyonunu fark etmediği saptanmıştır.Konu ile ilgili verilen eğitim sonrasında, yabancı cisim aspirasyonları için risk oluşturacak davranışları bilen öğrenci sayısında artış olduğu ve bu artışın en fazla liselerde olduğu saptanmıştır (p0.05).Araştırma sonucunda yabancı cisim aspirasyonları ile ilgili verilen eğitimin öğrencilerin bilgi düzeylerinde artışa sebep olduğu saptanmıştır. Bu bulguya dayanarak, hemşirenin sağlık ekibi içinde aktif rol alarak aileleri ve bebek bakımından sorumlu bireyleri yabancı cisim aspirasyonları konusunda danışmanlık ve eğitici rollerini aktif hale getirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study was made semi-experimental in order to determine and reveal the effect of education about the students knowledge level on foreign body aspiration in child development department.The study was conducted on 231 students studying in the department of child development in two high schools and one vocational high school in the province of Erzincan between May 2011 and February 2012.The data were collected through a 38-item questionnaire. The education about foreign body aspiration (visual presentation, video show and practical training on the model) was offered in three stages. For the analysis of the data, frequencies, chi-square test and Mc Nemar test were used.The findings showed that 91.8% of the students did not participate in any course about foreign body aspiration while 54.7% of them were faced with strange object aspirations (ear, nose, respiration) and 55.9% facing foreign body aspiration did not even recognize the aspiration.After the education, there was an increase in the number of students knowing the conducts that would run risk in foreign body aspiration, which was higher in high schools (p0.05).The results showed that the education offered to the students about foreign body aspirations led to increase in knowledge level of students. Therefore, it can be suggested that the nurses taking active role in emergency team should have an active role in counseling and educational session about foreign body aspirations to the families and individuals responsible for baby-sitting.