Çocukluk çağında migren profilaksisinin değerlendirilmesi
Evaluation of prophylaxis in pediatric migraine
  1. Tez No: 306328
  2. Yazar: ARZU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHİS DEDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, baş ağrısı, migren, profilaksi, Children, headache, migraine, prophylaxis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde baş ağrıları, sık görülmeleri ve küresel bir ekonomik yük yaratmaları nedeni ile tüm dünyada üzerinde çok sayıda araştırma yapılan bir konudur. Çocukluk çağı baş ağrıları da son yıllarda hak ettiği ilgiyi görmektedir. Çocuklarda baş ağrısı sınıflaması erişkinlerden uyarlanan Uluslararası Baş Ağrısı Derneği (IHS) kriterlerine göre yapılmaktadır, ancak tanı ölçütlerinin çocuklar için özgüllüğü yüksek olmasına karşın duyarlılığı düşüktürÇalışmamızda Ankara Üniversitesi Çocuk Nöroloji kliniğine baş ağrısı şikâyeti ile başvuran, migren tanısı almış, profilaksi alan hastaların tedaviden ne kadar yararlandıklarını, kliniğimizde profilakside kullanılan ilaçların başarı oranlarını değerlendirmeyi amaçladık. Migren tanısı alan hastaların dosyaları Ocak 2000- Nisan 2011 tarihleri arasında geriye dönük olarak taranmıştır. Her bir hastanın demografik bilgileri, tanı anındaki belirti ve bulguları, ağrı sıklığı, süresi, şiddeti fizik inceleme bulguları, kranial MRI ve EEG bulguları, profilakside kullanılan ilaç, profilaksi süresi, profilaksi sonrası migren atak sıklığı ve süreleri kaydedilmiştir. Hastaların kliniğimize başvurmadan önceki ağrı süreleri 23±20 ay (3- 48ay) olarak bulundu.Hastalara tedavi seçiminde; EEG bozukluğu olan hastalara, profilaksi için özellikle anti epileptik ilaçların seçilmesine özen gösterilmiştir. Bazı hastalara ayda 4'ten az migren atağı geçirmelerine rağmen uzun süre (>24 saat) ağrı atağı olduğundan ve bu atak günlük yaşamlarını ve okul başarılarını etkilediğinden profilaksi verilmesi kararı ailesi ile birlikte verilmiştir.İlaçların tedavi öncesi ve sonrası atak sıklığı ve süresi açısından karşılaştırması yapıldığında valproatın, flunerazin, sertralin ve propranololün etkili olduğu görülmüştür. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası visüel analog skor ile ağrılarını değerlendirilmesi istendiğinde tüm ilaçların istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde ağrı skorunu azalttığı tespit edilmiştirMigren profilaksisinde kullanılan ilaçların atak sıklığı, süresini ve VAS değerlerini azaltmada birbirleri ile karşılaştırılması yapıldığında valproatın hem VAS, hem ağrı süresi açısından istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde daha üstün olduğu tespit edilmiştir. Ağrı sıklığına ilaçların etkisi karşılaştırıldığında, valproatın, propranololden ve sertralinin, propranololden istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde sıklığı azalttığı tespit edilmiştir. Sıklık açısından valproatın flunerazine oranla atak sıklığını daha iyi azalttığı görülmüş, ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Migren patofizlojisi henüz tam anlaşılamadığı için, profilakside kullanılacak en uygun tedavi net değildir. Literatürde ilaçların birbirine üstünlüğünü karşılaştıran çalışma sayısı çok değildir. Bizim çalışmamızda migren profilaksisinde en etkili ilaç valproat olarak bulunmuştur. Çalışmamızın bu açıdan literatüre katkıda bulunacağını düşünmekteyiz. Migren profilaksisinde kullanılan ilaçların plesaboya üstünlükleri az olduğundan en uygun tedaviseçimi için daha büyük hasta grupları ile çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Headaches, with their high insidence resulting with a global economic burden, are one of the leading research topics today. Recently, pediatric headaches are also attracting the attention they deserved. Pediatric headaches are classified according to the criterias adjusted from the International Headache Society (IHS) criterias used primarily in adults, but their sensitivity is relatively low.This study is designed in order to evalute the prophylaxis in pediatric migrane. The study involved 59 migraine patients diagnosed in our pediatric neurology outpatient clinic between January 2000-April 2011. We performed kranial MRI, EEG and definition of headache, frequency, duration to make a definitive diagnose in clinical practice. The duration and frequency of the migrane attack compared before and after the prophylaxis; valproat, sertraline, propranolol and flunarazine were effective.The evaluation of results among the four drug comparions for duration, and visuel analog skor was significantly distinctive for valproat. Headache frequency for sertralin propranolol comparision and valproat propranolol komparision was significantly distinctive but compararision between valproat flunerazin was not distinctive.The physiopathology of Migrene isn?t clear, therefore there isn? any gol standart for prophlaxis. We determimed the most effective drug is valproat. These findings have potential implications forclinical practice. Once headache is adequately evaluated and the proper diagnosis established, individual treatment needs to be developed. The limited proven efficacious medications need to be expanded and long-term outcomes measured.