Kafa içi kanama bulguları ile başvuran hastalarda sarsılmış bebek sendromu sıklığı ve epidemiyolojisinin belirlenmesi
Determining the frequency and epidemiology of shaken baby syndrome in children who have intracranial hemorrhage signs
  1. Tez No: 306329
  2. Yazar: GÜL KAZANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ BAŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: insidans, retinal kanama, risk faktörleri, sarsılmış bebek sendromu, subdural kanama, incidence, retinal hemorrhage, risk factors, shaken baby syndrome, subdural hematom
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sarsılmış bebek sendromu (SBS), öfke kontrolü kaybı ile bebeğe bakan kişi tarafından gerçekleştirilen fiziksel şiddetin, özellikle 3 yaş altındaki küçük çocuklarda oluşturduğu, kafa içi kanama ve / veya retinal kanama ile seyreden klinik bir tablodur. Son uluslararası yayınlarda SBS sıklığı, 1 yaş altındaki çocuklarda 100.000'de 14-33.8 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de SBS ile ilgili insidans çalışması henüz bulunmamaktadır.Fiziksel istismarın bir türü olan SBS'nun erken mortalite oranı %15-25 olarak bildirilmektedir. Yaşayan olguların %80-90'ı ise ağır nörolojik sekellerle yaşamaktadırlar. Ülkelerin sağlık düzeyi ne denli yüksek olursa olsun SBS'nun yüksek morbidite ve mortaliteleri ekonomik açıdan büyük bir yük oluşturmaktadır. Sosyoekonomik durumun bozukluğu, aile içi şiddet, parçalanmış aile, ebeveynin öfke kontrol bozukluğu, bebeğin prematür doğumu, sık ağlama öyküsü gibi risk faktörleri SBS'nu hazırlayıcı nedenler arasında yer almaktadır. Ebeveynlere, özellikle doğum sonrası erken dönemde eğitim verilmesi ile farkındalığın artması sağlanarak önlenmesi mümkündür.Bu çalışma, 3 yaş altı kafa içi kanama bulguları ile başvuran hastalarda SBS sıklığını ve epidemiyolojisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Prospektif yapılan bu çalışmaya, 16 aylık sürede Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Acil ve Genel Poliklinikleri ile Beyin Cerrahisi Bilim Dalı'na başvuran toplam 10 hasta dahil edilmiştir. 10 hastanın 3'ünde (%30) SBS saptanmıştır. Hastalar, SBS formlarına göre değerlendirilmiş, sosyal hizmet uzmanı eşliğinde aile görüşmeleri yapılmıştır. Epidemiyolojik özelliklerin değerlendirilmesinde; ailede psikopatoloji gibi ailede hastalık öyküsünün varlığı ile SBS arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Prematür doğum, gelişme geriliği, sık ağlama, daha önce hastalık varlığı ve aile içi şiddet, madde bağımlılığı gibi öyküde sosyal ve çevresel risk faktörlerinin varlığı ile SBS arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.Sarsılmış bebek sendromu olgularının 2'sinde (%66.7) subdural kanama, 2'sinde (%66.7) retinal kanama gözlenmiştir. 1 olgu yaşamını kaybetmiştir. Sonuç olarak, SBS'nun insidansının, risk faktörlerinin belirlenmesi ve önleyici yaklaşımların uygulanması SBS gelişimini azaltmada önemli bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Shaken baby syndrome (SBS) is a clinical situation following up with intracranial and /or retinal hemorrhages caused by the physical violence especially on the children under 3 due to perpetrator?s loss of anger control. In recent international publications, the frequency of SBS for the children under 1 has been indicated as 14-33.8 per 100.000. There has not been conducted any study regarding SBS incidence in Turkey yet.Shaken baby syndrome is a kind of physical abuse and it?s early mortality rates %15-25. %80-90 of the living ones have severe neurologic sequelae. No matter how well the healthcare standards of countries, SBS is a great charge on economy with its high level of morbidity and mortality. Social-financial condititons, violence in family, divorced parents, uncontrolled anger of parents, prematurity and prolonged inconsolable crying are among the preperative reasons of SBS. It can be prevented to increase knowledge and to give educations for parents especialty in earlier time after birth.This study aimed to find the frequency and epidemiology of SBS in children under 3 who have intracranial hemorrhage signs.In 16 months period, 10 patients included in this prospective study from Ankara University Faculty of Medicine, Children Health and Disease Department, Emergency and General Polyclinics, Neurosurgery Department. 3 patients per 10 (%30) have been diagnosed of SBS. Patients have been evaluated according to SBS forms and families have been negotiated with social service specialist. We found that positive family history such as psychopathology in family, one of the epidemiologic features, has an important relation with SBS. Prematurity, growth retardation, prolonged inconsolable crying, having a disease history and having social and environmental risk factors in history such as family violence, substance addiction have not correlated with SBS in our study.Subdural hematom and retinal hemorrhage have been observed in two (%66.7) of SBS patients. One of the SBS patients was death.In conclusion, determining the SBS incidence, risk factors of SBS and preventive applications are important approaches to reduce the development of SBS.