Çocuklardaki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve özgül öğrenme güçlüğünün, anne babaların duygusal istismar farkındalığı, istismar potansiyeli ve çocukların kabul/red algısı ile ilişkisi
The relation of attention deficit hyperactivity disorder and specific learning disorders in children to the parents? awareness of emotional maltreatment, potential for physical abuse and the child?s perception regarding approval or rejection
- Tez No: 306330
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SOYKAN AYSEV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DEHB, ÖÖG, istismar, çocuk, DİFÖ, ADHD, SLD, abuse, child, REMS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, anne babaların çocuklarına yönelik istismarı ile Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.YÖNTEM: Ankara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvuru sonrası DEHB tanısı konulan 8-12 yaş aralığında 32 çocuk ve aileleri ile DEHB ve ÖÖG birlikteliği olan 30 çocuk aileleri ve herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan 31 çocuk ve aileleri çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan çocuklar DSM-IV tanı ölçütlerine göre Eksen-I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme olan ÇGDŞ-ŞY-T ile ruhsal bozukluklar açısından değerlendirilmiştir. Çocukların anne ve babalarına Çocuk İstismarı Potansiyeli Envanteri (ÇİPE) ve Duygusal İstismar Farkındalık Ölçeği (DİFÖ) ve çocuklara Ebeveyn Kabul Red/Kontrol Ölçeği (EKRÖ/K) verilmiştir. Elde edilen verileri değerlendirmek için Ki Kare, T testleri ve korelasyon analizleri kullanılmıştır.SONUÇ: Çocuklarında DEHB ve DEHB+ ÖÖG olan annelerin ÇİPE İstismar ve Stres alt ölçeği puanları kontrol grubuna göre daha yüksekti ve fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Anne ÇİPE stres puanı ile kız cinsiyet arasında ilişki saptandı. Baba ÇİPE puanları açısından gruplar arasında farklılık gözlenmedi. DEHB ve DEHB+ÖÖG grubunda olan çocuklar ile kontrol grubunda olan çocuklar arasında anne DİFÖ Duyarsızlık, Korkutma, Red alt ölçekleri ve DİFÖ toplam puanları açısından anlamlı fark bulundu. DEHB ve DEHB+ÖÖG grubunda olan çocuklar ile kontrol grubunda olan çocuklar arasında baba DİFÖ Duyarsızlık, Korkutma alt ölçekleri ve toplam puanlar açısından anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Anne ve babanın eğitim düzeyi ile DİFÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki bulundu. EKRÖ/K puanları açısından gruplar arasında bir farklılık saptanmadı.TARTIŞMA: Bu araştırmanın sonuçları DEHB ve ÖÖG olan çocukların anne babaları tarafından daha fazla istismara maruz kalıyor olabileceklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: The aim of this study is to assess the relationship between Attention Deficit Hyperactivity Sendrom (ADHD), Specific Learning Disorder (SLD), and child abuse by parents.METHOD: Participants in this study were recruited from Ankara University School of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry, aged 8 to 12, thirty two children for the ADHD group, thirty children for the ADHD+SLD group. Thirty one healty children who matched with age and gender included in this study for the control group. Participants were interviewed via Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia- Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) in order to detect axis-1 psychiatric disorders according to DSM-IV criteria. Sociodemographic form, Child Abuse Potential Inventory (CAPI) and Recognition of Emotional Maltreatment Scale (REMS) were administered to parents and Parental Acceptance Rejection/Control Questionnare (PARQ/C) were administered to the children. Chi square, t tests and correlation analyses were used in order to analyse the data.RESULTS: Mothers CAPI Abuse and Distress subscale scores were higher in ADHD and ADHD+SLD groups compared with control group and the difference was statistically significiant. Correlation was found between mothers CAPI Distress scores and gender. The groups showed no significiant difference between fathers CAPI scores. For the mother REMS Insensitivity, Terrorization, Rejection/isolation subscales and total scores, significiant differences was found between the groups. Similiarly to the mothers REMS scores, between ADHD and ADHD+SLD groups, and control group fathers REMS İnsensitivity and Terrorization subscales and total scores were significiantly different. For the PARQ scores there was no significiant differences between the groups.CONCLUSION: The result of this study suggest that children with ADHD and SLD may be exposed to abuse by parents compared with normal control.