Performans ve motivasyon arasındaki ilişki: GATA hemşirelik hizmetleri örneği
The relationship between performance and motivation: Example of GATA nursing services
  1. Tez No: 306416
  2. Yazar: SULTAN NURAY ÇAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. METE TÖRÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelikte motivasyon, Hemşirelikte performans, Motivasyon, Performans, Performans ile motivasyon arasındaki ilişki
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Sağlık kurumlarındaki performans ve bunun geri bildirimi olarak sağlık sonuçları çalışanların motivasyonuna bağlıdır. Motive olmayan bir çalışanın performans göstermesi beklenemez. Sağlık kurumlarındaki en büyük insan gücü kaynağını da hemşireler oluşturmaktadır.Bu çalışma, Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Hizmetlerinde çalışan hemşirelerin belirli bir dönemdeki motivasyon ve performans düzeylerini belirlemek ve motivasyon düzeyleri ile performans düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını varsa bu ilişkinin yönünü ve şiddetini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın önemi ve amacı, araştırmanın soruları ve hipotezleri, sınırlılıkları, varsayımları ile çalışma planı yer almaktadır. İkinci bölümde; kaynak taraması sonucunda elde edilen konuyla ilgili genel bilgiler bulunmaktadır. Üçüncü bölümde; araştırmanın evren ve örneklemi, veri toplama araç ve yöntemi ile verilerin analiz yöntemleri hakkındaki açıklamalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; yapılan alan çalışması sunulmuş, elde edilen sonuçlar yorumlanarak öneriler geliştirilmiştir.Araştırmanın evrenini Haziran-Temmuz 2011 tarihleri arasında GATA'da görev yapan tüm hemşireler (N=594) oluşturmaktadır. Toplam ulaşılması gereken hemşire sayısı 450 olarak belirlenmiştir. Anket formlarının dağıtıldığı 450 hemşireden 47'si (%10.4) çalışmaya katılmayı kabul etmemiştir. Çalışmaya katılım oranı %89.6 olarak belirlenmiştir.Verilerin toplanmasında üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde demografik özellikler, ikinci bölümünde çalışanların kendilerini değerlendirdikleri 24 sorudan oluşan iş performans anketi, üçüncü bölümde ise çalışanların kendilerini değerlendirdikleri 24 sorudan oluşan iş motivasyonu anketi yer almaktadır. Elde edilen veriler MS-Excel 2003 ve SPSS 15.0 paket programlarında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Cronbach's Alpha, Tukey testin bütünlüğü/toplanabilirliği değerleri bulunmuş ve gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney, Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Anketler arası ilişkilerin araştırılması için Spearman sıra korelasyon katsayıları hesaplanmıştır.Analiz sonucunda hemşirelerin performans düzeyleri %95' in üzerinde ?yüksek? düzeyde, motivasyon düzeyleri ise %61.5 ile ?orta? düzeyde bulunmuştur. Hemşirelerin görev performanslarının bağlamsal performanslarından, içsel motivasyonlarının ise dışsal motivasyonlarından yüksek olduğu görülmüştür. Demografik özelliklerin performans üzerinde anlamlı etkiye sahip olmadığı bulunmuştur. Demografik özelliklerden yaş, çalışma süresi ve statü'nün motivasyon üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. İş motivasyonu ile iş performansı arasında istatistiksel olarak ?anlamlı, doğrusal ve orta kuvvette? bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Performance and its feedback as a conclusion of health results in health institutions is dependent on employees? motivation. There for performance is not expected if the employee is not motivated. Nurses are the greatest human power source in health institutions.This study is conducted descriptively to determine the level of and relationship between motivation and performance of nurses working in nursing service management in Ankara Gülhane Military Medical Academy Hospital. If there is a relation in between, the direction and power of this relation was determined.Study consists of four sections. In the introduction, there are the importance and purpose of the study, questions and hypotheses of research, limitations, presuppositions and the study planning. In the second section, there is a result of general information obtained from the literature on the subject. The universe and samples of the research, data collection tool and method , explanation of the data analysis methods are given in the third section. Are a study was presented in the fourth section and suggestions were developed after commenting on the results.The universe of study are the all nurses (N=594) working between June-July 2011 at the Gulhane Military Medical Academy. Total number of nurses needed to reach is determined as 450. 47 (10.4%) of 450 questionnaires distributed nurses refused to participate in the study. The study participation rate is determined as 89.6%.A three-part questionnaire was used for data collection. There are demographic characteristics in the first section, the questionnaire consisting of 24 employees' job performance questions that they evaluate themselves in the second section and the questionnaire consisting of 24 employees' job motivation questions that they evaluate themselves in the third section. The data obtained were evaluated in MS-Excel 2003 and SPSS 15.0 package program. The integrity/ summability of the Cronbach?s Alpha, Tukey test values were found at the analysis of the data and for the comparisons between groups, the Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used. Spearman rank order correlation coefficients were calculated to investigate the relationships between surveys.At the end of Analysis, it was founded that the nurses' performance level is over the“high”level with 95% and their motivation level is medium level me with 61,5% . It was seen that Nurses' duty performance is higher than the contextual performance and the intrinsic motivation is higher than the external motivation. It was founded that demographic characteristics is not a significant effect on performance. It was seen that demographic features of age, working hours and statute have a significant effect on of motivation. A statistically significant, linear-and medium-strength was found Between Work motivation and job performanceKey Words : Motivation in Nursing, Performance in Nursing, Motivation, Performance, relationship between performance and motivation.