Kur'an-ı Kerim'de basîret kavramı
The consept of common sense in the Koran
  1. Tez No: 306426
  2. Yazar: İKBAL BÜYÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Basiret, Kalp, Sezgi, Hikmet, Feraset, Marifet, Reason, Heart, İntuition, Wisdom, Perception, Knowledge
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Basiret kelimesinin kökü olan basara fiili görmek, bilmek, bakmak, sezmek manalarını ifade eder. Sözlükte basiret, uzağı görüş, seziş, uyanıklık, anlayış, dikkat anlamlarına gelmektedir. Basiretli, gerçeği görebilen, uzağı görebilen anlamlarına gelir. Basiret, terimsel olarak nurlanmış kalbin kuvvetidir. Mutasavvıfların ?basiret? ve ?kalp gözü? dediklerine; filozoflar ?nazari akıl? adını verirler.Kur'an'da basiret, daha çok kalp gözü şeklinde kullanılır. Kur'an basiret sahibi olmak isteyen mü'minler için kalp gözüdür ve yol göstericidir. Basiret sahibi olmak dinî yaşantımızda önemli bir yere sahip olduğundan basireti doğru anlamak önemlidir.Bu amaçla hazırladığımız tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi amaç ve yöntemi hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde basiret kelimesinin hangi anlamları karşıladığı, basiretle ilgili yakın ve karşıt anlamlı kelimeler ile konumuzun felsefe ve tasavvufta nasıl ele alındığı incelenmiştir. İkinci bölümde ise; basiretle ilgili ayetler bir bütünlük içinde incelenmiştir ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The verb ?basara? which is the root of the word ?basiret?, means ?see?, ?know?, ?look at? and ?sense?. Basiret in the dictionary stands for ?far-sightedness?, ?intuition, watchfulness, understanding, and care. ?Basiretli means one who is abletosee the fact and far sighted. Common sense (=basiret), is the power of the heart which is full of holy light. Although Sufis (=mystics) call it common sense (=basiret) and perception through reason (=kalp gözü), philosaphers call it ?theoretical reason?, Common sense in the Koran is used more often as perception through reason or mend.The Koran is perception through reason and guidance fort he believers who want to be reasonable/prudent. Because it is important to be prudent in our religious life, it is significant to sense reasonableness/common sense as true.The thes is which I prepased to this end, is made up of the introduction and two parts. In the ?Introduction? part short information was given concerning the topic, importance, aim and method of the thesis. In Part 1, it was examined for which meanings the word ?basiret? and lastly, in what way our thesis topic was handled or treated in philosophy and Sufism. As for Part 2, verses of the Koran over ?basiret? were examined and explained as a whole.