?İnancım? adlı ders kitabının değerlendirilmesi
Evaluation of text book named ?my blief?
  1. Tez No: 306427
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA YENİAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an Kursları, Ders Kitapları, İnancım, Ders Kitabı İnceleme, Koran courses, Textbooks, My blief, Textbook Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bilişim teknolojisi alanındaki gelişmeler, eğitim-öğretim faaliyetlerini de etkilemektedir. Bu çerçevede yeni araç-gereç ve materyaller üretilmektedir. Bununla birlikte ders kitapları, öğretmen ve öğrenci için önemli ve çok kullanılan materyal olma özelliğini devam ettirmektedir.Bu araştırmanın konusu, ?İnancım? adlı ders kitabının incelenmesidir. Araştırmada İnancım adlı ders kitabı, biçim ve içerik özellikleri yönünden, Kur'an kursu öğretici görüşleri merkeze alınarak incelenip değerlendirilmiştir. 2011 yılı, şubat ayında, Kayseri ili, Kocasinan müftülüğünde görev yapmakta olan 110 öğreticiye anket uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler, SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Ayrıca öğreticilere sorulan açık uçlu sorulardan elde edilen nitel verilerden de yararlanılmıştır.Üç bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde; araştırmanın problemi, amaç ve önemi, sınırlılıkları, denenceleri ve yöntemi ortaya konulmuştur. ?Kur'an Kursu Öğreticilerinin İnancım Adlı Ders Kitabı Hakkındaki Görüşlerine İlişkin Bulgu ve Yorumlar? başlığını taşıyan ikinci bölümde ise kitabın biçim ve içerik özelliklerine ilişkin bulgular ele alınıp değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.Araştırma sonucunda, İnancım adlı ders kitabının biçim ve içerik yönünden, 12 özellik açısından ?yeterli?, 10 özellik açısından ?kısmen yeterli? ve 8 özellik yönünden de ?yetersiz? olduğu tespit edilmiştir. Buna göre 10 denenceden 8'inin doğrulandığı, kitabın biçim ve içerik açısından bazı özelliklerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in the field of information technology have affected education-training activities. In this context, new tools and materials are produced. However, the textbooks are of importance to teachers and students and it remains the most used material.The subject of this research is to examine the so-called ?My belief?. In this research, this textbook was reviewed and evaluated in terms of form and content features on the basis of opinions of Koran courses tutorials. A questionnaire was applied to hundred and ten tutorials employed in the Kocasinan office of Mufti in Kayseri in February 2010. Obtained quantitative data were analyzed with SPSS package program. Furthermore, qualitative data which was obtained from the open-ended questions asked tutorials was benefited.The problem, purpose and significance, limitations, method of this study were set forth In the first part of the three-part research. In the second chapter which was titled ?Koran courses tutorials? findings and ccomments on the views of the textbook called ?My Belief?, the findings concerning the characteristics of form and content of the book are handled and evaluated. In the third chapter, the results and recommendations are given.As a result of research, it has been determined that the textbook titled ?My Belief? in terms of form and content of the book is“adequate”according to of 12 properties,“partially sufficient”according to 10 properties and“inadequate”according to 8 properties. According to this, 8 out of 10 hypotheses was confirmed, the some features of this textbook in terms of form and content needs to be improved