Semih Kaplanoğlu sinemasında metafor kullanımı
The use of metaphors in Semih Kaplanoğlu?s cinema
- Tez No: 306431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Türk Sineması, Semih Kaplanoğlu, bağımsız sinema, metafor, Cinema, Turkish Cinema, Semih Kaplanoglu, independent cinema, metaphor
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Son dönem Türk sinemasının yetiştirdiği en önemli yönetmenlerden birisi olan Semih Kaplanoğlu, Türk sineması adına ulusal bir sinema dili oluşturmuş, bağımsız bir yönetmendir. Berlin film festivali dahil olmak üzere, ulusal ve uluslarası festivallerde aldığı sayısız ödülle bu başarısını somutlaştırmış olan yönetmenin sinemasını anlamak için, filmlerinde sıklıkla kullandığı metaforların irdelenmesinin önem taşıdığı söylenebilir. Bu amaç doğrultusunda başlanılan çalışmada, teorik açıdan metafora bakışı, tarihsel perspektifini ve özellikle 20. Yüzyıl da ortaya konan Çağdaş Metafor Kuramı`nın geliştirmiş olduğu analiz tekniklerinin ne olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Semih Kaplanoğlu'nun hayatının sinema filmlerine yansıdığı düşünülerek yönetmenin hayatı ve sineması hakkında bilgi verilmiştir. Semih Kaplanoğlu'nun sinema filmlerinde kullanılan metaforları belirleyebilmek için yönetmenin sinema filmlerinden Meleğin Düşüşü (2005), Yumurta (2007), Süt (2008) ve Bal (2010), analiz edilmiş; senaryo ve yönetmenin anlatım dili içerisinde kaç adet metafor kullandığı ve bu metaforları nasıl ele aldığı saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Semih Kaplanoğlu (one of the most important directors of Turkish Cinema) is an independent director who has created a national language of cinema. It can be said that, in order to understand the cinema of the director who has made his success concrete with the numerous awards from the national and the international festivals including Berlin Film Festival, it is important to search the metaphors he often used in his movies. In this study that was started in line with this purpose, his theoretical point of view about metaphor , historical perspective and especially the analysis techniques that had been developed by the contemporary theory of metaphors created in the 20th century were attempted to explain. Information about the director?s life and cinema were given considering that his life reflected to his movies. In order to determine the metaphors used in his movies, some of his films including Meleğin Düşüşü (2005), Yumurta (2007), Süt (2008) and Bal (2010) were analyzed and the number of metaphors he had used in the scenario and in his narration and how he handled these were tried to determine .