Geçmişten Günümüze Azerbaycan' da Belediyelerin Yasal ve Yapısal Dönüşümü
The Legal and Structural Transition of Municipalities in Azerbaijan From Past to Present
- Tez No: 306481
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Belediye, Azerbaycan, Sorunlar ve Çözümler, Local Government, Municipality, Azerbaijan, Problems and Solutions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bağımsızlığının ilk yıllarında Azerbaycan'da devlet yapılanmasında merkezi yönetimin yanı sıra modern devletin önemli göstergelerinden biri olan yerel yönetim anlayışına da yer verilmiştir. Ancak ülkedeki devlet yapılanması bakımından geçmiş dönemde yerel yönetim örgütlenmesi bulunmadığından uygulamaya ilişkin ciddi sorunlarla karşılaşılmıştır.Araştırmada belediyelerin gelişim ve kuruluş süreci, belediyelerin mali yapısı ve belediyelerle merkezi idare arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre, belediyeleşme sürecinde ortaya çıkan sorunların ana kaynağı merkezi yönetimdir. Yerel yönetim geleneğinin olmaması ve yerel sovyetlerden belediyelere geçiş üzerinde geleneğin devam etmesi belediyeleşme sürecini olumsuz yönde etkileyen en önemli nedenlerden birisidir. Yerel yönetim ? merkezi yönetim ilişkilerinde merkezi yönetimin nesnel ölçütlere dayanmayan ve siyasal iktidarın öznel anlayışına bırakılmış rolü kendi etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the first years of Azerbaijan?s independence, the local administration which is the one of important indicators of the modern state had been formed at the same time with the central administration. But because of non-existence of local administration in the past there have been serious problems with the application in the country.In the research, development and organization process, financial structure of the municipalities and relations between municipalities and the central administration were examined. The fact that there is no local administration tradition and that the tradition of transition from the local soviet to the municipality still continues is one of the reasons which affect the incorporation process of the towns in a negative manner. The role of the central administration which is not based on the objective criteria and granted to the subjective understanding of the political power, in the relations of the local administration and central administration shows its influence.