Belediyelerde yöneticilerin hizmetkar liderlik rollerine ilişkin personel görüşleri: Eskişehir ili örneği
The ides personnel?s concerning the servant leadership roles of municipalties administrators: Eskişehir province sample
- Tez No: 306480
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkar Liderlik, Belediyeler, Leadership, Servant Leadership, Municipalities
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada belediyelerdeki yöneticilerin hizmetkar liderlik rollerine ilişkin personel görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Eskişehir ili merkezinde bulunan 3 belediyede yürütülmüştür. Bu belediyelerdeki toplam 708 memur personeli araştırmamızın evrenini oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; personelin yöneticilerinin hizmetkar liderlik hakkındaki görüşlerine yönelik 56 adet ve araştırmacı tarafından eklenen 6 adet kişisel bilgilere yönelik toplam 62 sorudan oluşan anket kullanılmıştır.Verilerin analizi için SPSS for Windows paket programından yararlanılmış ve frekans analizi, t testi ve varyans analizi gibi istatistiki işlemler yapılmıştır.Belediyelerdeki yöneticilerin hizmetkar liderlik davranışlarına ilişkin personel görüşlerini anlamaya çalıştığımız bu araştırmada, her bir belediye için ayrı ayrı analizler yapılmıştır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde çalışanlar sorulara (Ort=3,71) ile `'Katılıyorum'', Odunpazarı Belediyesinde çalışanlar (Ort=3,48) ile `'Katılıyorum'', Tepebaşı Belediyesinde çalışanlar ise (Ort=3,81) `'Katılıyorum'' düzeyinde cevap vermişlerdir. Bu bağlamda Eskişehir Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyelerinde çalışanlar, Odunpazarı Belediyesindeki çalışanlara oranla yöneticilerini daha hizmetkar bulmaktadırlar. Demografik değişkenlerin personel görüşlerini etkileyip etkilemediğini araştırdığımız kısımlarda ise; Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde çalışanların görüşleri cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Görüşler arasında mesleki deneyim ve işyerindeki pozisyonlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Odunpazarı Belediyesinde çalışanların görüşleri cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermezken; kıdeme ve işyerindeki pozisyonlarına göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Tepebaşı Belediyesinde çalışanların görüşleri cinsiyete ve kıdeme göre farklılık gösterirken; işyerindeki pozisyonlarına göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the municipality workers opinions of their leaders in regards to their roles in servant leadership. Reasearch was conducted on 3 (three) municiplalities within the Eskişehir province. This research was accomplished by the participation of 708 civil servants working within these municipalities.Source of information for the research; a survey comprising of 62 (sixtytwo) questions were used in this research, 56 (fiftysix) steered to personnels opinion of their leaders apprehension of servant leadership and 6 (six) added by the researcher were steered to obtain personal information.Data was analysed using SPSS for Windows program, statistical processes like frequency analysis, t-tests and variance analysis were implemented.Comprehending the veiws of personnel regarding municipality leaderships attitude to servant leadership was the purpose of this researh therefore every municipality was analysed individualy. Eskişehir metropolis municipality workers ?I agree? response was an average of 3.71, Odunpazarı municipality workers ?I agree? response was an average of 3.48 and the Tepebaşı municiplality workers ?I agree? response was 3.81. In this respect; the rate of workers who found their leaders to be better servants are higher at Eskişehir metorpolis municipalitiy and Tepebaşı municipality than the workers of Odunpazarı municipality workers. To determine whether or not demographic variance was an impact to the opinions of the personnel is as follows; there wasn?t a significant difference of opinion between sexes in Eskişehir Metropolis municipality. Occupational qualifications and worksite positions played reasonable differences among the opinions. Although the opinions of the Odunpazarı municipality workers didn?t have a significant difference between sexes, differences were identified among wokers with seniority and worksite positions. Tepebaşı municipality workers didn?t reflect a reasonalbe difference in opinion by worksite positions but there was a difference in opinion among sexes and wokers with seniority.