Örgütlerde güç kullanımı bir kamu kurumunda gücün kullanım tarzı
The usage of power in organizations: The way of power implication in public establishment
  1. Tez No: 306545
  2. Yazar: HÜLYA AYAZ ÇAMLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Örgütsel Güç, Güç Kaynakları, Güç Tepkileri, Power, Organizational power, Power sources, Power reactions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların güç sahibi olma arzuları insanın var olduğundan beri vardır ve var olmaya devam edecektir. Özellikle örgütlerde ister yöneten veya isterse yönetilen olsun tüm bireylerin güce sahip olmak, gücü elinde tutmak ve başkalarını etkileyip kendi istek ve arzuları doğrultusunda yönlendirme ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaç en küçük topluluktan (aile,okul,arkadaş grupları), en büyük örgütlere kadar her yerde gözlenebilir.Bu güne değin, ?Güç ve Örgütsel Güçle? ilgili pek çok tanım yapılmaya çalışılmış, bu konuyla ilgili pek çok yazar araştırmalar yapmış ve fikirler ileri sürmüştür. Oysa Türkiye'de bu konuyla ilgili çalışmaların azlığı dikkat çekicidir. Çünkü güç ve güç kullanma terimleri hala olumsuz olarak algılanmaktadır. Oysa güç yönetimde oldukça önemli bir unsursur. Güç ve güç kullanımı olmadan kişilerin belli hedeflere sevk ve idaresi söz konusu olamaz.Güce verilen tepkiler oldukça dikkat çekici olmakla birlikte, bu konu üzerinde ne yazık ki fazlaca durulmamıştır. Örgütlerde güç tepkilerini anlamadan bireyleri anlamak ve onları yönetmek oldukça zordur. Günümüzde örgütlerde insan kaynağının nelerden ve nasıl etkilendiği konusu üzerinde çalışmalar yapılırken güç olgusundan uzak durmak yönetimde sorunların varlığını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Humans have always had and will always have the desire to hold power. Especially in organizations, all individuals , leader or not, need to possess power, maintain power and manipulate others with it into playing according to the power holders wants and needs. This need can easily be observed from the smallest of organizations ( family, school, friend circles) to the most complex.Many studies have been undertaken, and numerous papers have been written by various academicians and researchers over the subjects `Power? and `Organizational Power? until today, however, the number of studies that have been developed in Turkey is strikingly low. This is because the terms associated with `Power? and `Usage of Power? are still perceived in a pejorative light in our culture and society, when actually `power? is a vital organ in management. Without `power? and `implication of power?, individuals cannot be directed towards certain goals or be managed to reach them.As interesting as a subject the reaction to power is, it hasn?t been really paid much attention to. It is quite difficult to comprehend and manage individuals without fully understanding the reaction to power in organizations. Ignoring the `power? fact is only going to add to existing management problems in organizations when today studies are being held on by what the human source is effected and in what way.