Düşük yoğunluklu çatışma konseptinde PKK'nın siyasallaşma hareketleri ve kent faaliyetleri
Politization movements and city activities of PKK in the concept of low intensity conflict
- Tez No: 306544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, Düşük Yoğunluklu Çatışma, Gerilla, PKK, Siyasallaşma, Gençlik Yapılanması, KCK, Terror, Low Intensity Conflict, Guerilla, PKK, Politization, Youth set-up, KCK
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Terör ve Terörizm, diğer bir tabirle siyasal şiddet hareketleri, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Tarihte terör, bazen aşağıdan yani politik bakımdan zayıf bir oluşum tarafından egemen güce, bazen de yukarıdan egemen güç tarafından aşağıya, yani halka uygulanmıştır. 20. Yüzyılda özellikle 2. Dünya Savaşından sonra ise dünya dengelerinin değişmesi ve uluslararası ilişkilerin artmasıyla sıcak savaşlar yerini; askeri, politik, sosyolojik, ekonomik, psikolojik unsurlar gibi birçok gücün birlikte kullanıldığı Düşük Yoğunluklu Çatışmalara bırakmıştır. Çağın savaş konsepti olan DYÇ'ler çeşitli güç kullanımının yanında, tarafları ve aktörleri de diğer savaş türlerine göre fazla olan bir çatışma şeklidir. Nitekim, terör ve terör örgütleri Düşük Yoğunluklu Çatışma konseptinin araçları haline gelmiştir.Türkiye Cumhuriyeti Devleti de jeopolitik konumunun hassasiyetinden dolayı Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden günümüze kadar, çeşitli isyanlarla ve terör hareketleri ile mücadele etmiştir ve bu mücadele halen devam etmektedir. Tezimizin konusu olan terör örgütü PKK da, DYÇ kapsamında değerlendirilebilecek olan Gerilla tarzı bir çatışma stratejisini benimsemiş ve bu yolla sözde temsilcisi olduğu Kürt halkının tümünün desteğini almaya çalışan bir örgüttür. PKK, bu amacına ulaşmak için ilk silahlı eylemi 15 Ağustos 1984 tarihinden itibaren çeşitli şiddet stratejilerine başvurmuştur.Bu bağlamda; PKK, 1999 yılında elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından, Düşük Yoğunluklu Çatışmalarda vazgeçilmez unsur olan halk desteğini alabilmek ve halkı örgüt ideolojisi ve yapılanması etrafında toplayabilmek için kır terörünün yanında siyasallaşma faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Bu stratejisini, Türkiye'de çeşitli legal siyasi partiler, gençlik yapılanmaları ve kentlerde düzenlenen eylem ve organizasyonlarla uygulamaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma PKK'nın siyasallaşma stratejisini ne şekilde ve hangi faaliyetlerle yürüttüğünü ortaya koymak için hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terror and Terrorism, in other words political violence movements, is a fact as old as the history of mankind. Terror, in the history, is sometimes applied towards sovereign power by politically weak and sometimes the sovereign power applied it towards the other side. In the 20th century, due to the changing of the aplomb of the World and intensification of international relations shooting- wars gave place to Low Intensity Conflict in which military, political, sociological, economic, psychological factors are used. The war concept of the age LIC, beside various use of force, is a conflict type that there are more parties and actors considering the other types of war. As a matter of fact, terror and terrorist organisations became the tools of LIC concept.Due to the sensitivity of its geopolitical position, Turkish Republic- from the late Ottoman Empire era to present- struggled with various riots and terrorist movements and this struggle still proceeds. PKK, the subject of the thesis, has adopted Guerilla type conflict strategy which can be interpreted within the context of LIC and with this way PKK tries to take the support of the of all Kurdish people of which it is the so called representative. In order to reach this goal, PKK applied various violence strategies since its fist armed attack on 15 August 1984.In this context, PKK concentrated on politisation activities beside rural terror in order to get the public support which is the indispensable element in Low-Intensity Conflicts and to gather the public around the ideology and the structuring of the organisation after its promoter Abdullah Öcalan was arrested in 1999. It put that strategy into practice in Turkey with several political parties, settlements of the youth and actions and organisations arranged in cities. In conclusion, this study was done to reveal how and with which actions PKK has carried out its strategy of politisation.